Автогол лиши Исландия от първа победа на UEFA EURO 2016, след като двубоят от група „F“, който се игра на „Стад Велодром“ срещу Унгария завърши 1:1. По този начин „викингите“ записаха второ равенство в турнира, а унгарците събраха актив от 4 точки.  

ОПРЕДЕЛЕТЕ ИГРАЧА НА МАЧА ТУК!

Двубоят на „Стад Велодром” в Марсилия започна с превъзходство на Исландия. Първата добра възможност за гол пред тях се откри още в 10-ата минута, при която Йон Дади Бьодварсон стреля с глава, но ударът не намери целта. В 30-ата минута играчите в сини екипи отново близо до попадение, след като Йохан Гудмундсон се озова очи в очи с Габор Кирали, но стражът спаси неговия удар.

Унгария взе инициативата в първите 30 минути, но така и не отправи точен изстрел. Ласло Клайнхайслер на два пъти беше в добра позиция, но не успя да улучи. В 38-ата минута обаче исландците при една от малкото си атаки стигнаха до дузпа.

В 39-ата минута обаче вратарят на Унгария сбърка фатално. Габор Кирали не се намеси добре при центриране от корнер, изпускайки топката. След кратък карамбол, тя попадна в Арон Гунарсон, който бе фаулиран от Тамаш Кадар Главният арбитър Сергей Карасев не се поколеба и отсъди 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Гилфи Сигурдсон, който с техничен удар вкара за 1:0. Така завърши и първата част.

През второто полувреме унгарците вдигнаха оборотите и пренесоха играта пред вратата на Ханес Халдорсон.

Но първото положение се откри пред Бьодварсон, който опита задна ножица, но не улучи рамката. В средата на частта треньорът Бернд Щорк пусна в игра още двама нападатели- Даниел Бьоде и Немаян Николич, което доведе до още далечни удари и центрирания.

Вратарят Халдорсон обаче беше на висота.

И в 87-ата минута грешка в лявата зона на защитата на исландците стана причина за изравняване. Резервата Неманя Николич получи топката на скорост след разиграване между трима, проби и центрира успоредно на голлинията, а десният бек на северняците Севарсон си вкара автогол.

В четвъртата минута на добавеното време на срещата исландците бяха много близо до победата, но Алфред Финбогасон беше повален на границата на наказателното поле. Съдията Карасьов отсъди фаул, но от 16 метра Гилфи Сигурдсон стреля в стената. Отбитата топка се върна при звездата Ейдур Гудьонсен, който обаче стреля в аут.

След днешното равенство Унгария остава временно на първото място в класирането с актив от 4 точки, докато исландците вече са с 2 на второ място. По-късно днес е и вторият сблъсък в тази група – между отборите на Португалия и Австрия.

Исландия: 1.Ханес Халдорсон, 2.Биркир Саеварсон, 6.Рагнар Сигурдсон, 7. Йохан Гудмундсон, 8.Биркир Бярнасон, 9.Колбейн Сигуртсон, 10.Гилфи Сигурдсон, 14.Кари Арнасон, 15.Йон Дади Бьодварсон, 17.Арон Гунарсон, 23.Ари Скуласон.

Унгария: 1.Габор Кирали, 2.Адам Ланг, 4.Тамаш Кадар, 7.Балаш Джуджак, 8.Адам Наги, 10.Золтан Гера, 15.Ласло Клайнхейслер, 18.Золтан Щибер, 19.Тамаш Пришкин, 20.Ричард Гузмич, 23.Роланд Жухаж.