В петия ден от UEFA EURO 2016 е време за първите мачове от група F. По-ранният от тях противопоставя две съседни страни, които са били и една държава в миналото - Австрия и Унгария.

Двубоят е от 19 часа и ще може да бъде гледан свободно по Gong.bg и Diema, както и по Diema Sport 2.

Двете съседки ще се изправят една срещу друга за впечатляващия 138-и път, но първи на голям турнир от далечната 1934 година, когато Австрия побеждава с 2:1 и се класира за полуфиналите на Световното първенство. Иначе Унгария има предимството в статистиката - 66 победи срещу 40 за Бундестима.

Спрямо класа и моментна форма обаче фаворитът изглежда Австрия, а това бе потвърдено и от селекционера на "маджарите" Бернд Щорк, според когото успех за неговия тим би значел "чудо".

За Унгария мачът ще е първи на голямо първенство от 44 години насам, а в същото време 40-годишният вратар Габор Кирай най-вероятно ще влезе в историята като най-възрастният футболист, играл на Европейско първенство.

Австрия е във впечатляваща серия от 9 поредни победи в официални мачове, но пък загуби с 0:2 от Холандия в последната си контрола преди първенството. Унгария пък записа поражение със същия резултат от Германия.

В тима на Марсел Колер проблеми няма докато унгарците ще бъдат без контузения Герго Ловренчиш. Под въпрос е Тамаш Кадар.

Предполагаеми състави:
Австрия: Алмер; Клайн, Драгович, Прьодл, Фукс; Алаба, Баумгартлингер; Харник,Юнузович, Арнаутович; Янко.
Унгария: Кирай; Фиола, Гузмиш, Ланг, Кадар; Гера, Наги; Джуджак, Клайнхайслер, Немет; Салай.

Мачът ще се играе в Бордо, а съдия на срещата е французинът Клемен Турпин.