„Часът на истината - Висенте дел Боске напуска, а Хоакин Капарос идва на негово място“, се казва в анализа на вестник „AS“ по повод актуалната ситуация в испанския национален отбор.

Дел Боске все още официално не се е оттеглил, но всички сигнали са, че ще се случи точно това. Той води отбора през последните осем години и успя да изведе Испания до световната титла в ЮАР през 2010 година и до европейското отличие през 2012 година на турнира в Украйна и Полша.

Хоакин Капарос е основният кандидат за поста на национален селекционер и се очаква да бъде назначен за началото на световните квалификации, които стартират през септември.

През последните месеци Капарос отхвърли оферти от Бетис, Валенсия и Алавес с единствената цел да поеме Испания.

Капарос е препоръчан на испанската федерация именно от Висенте дел Боске.

Президентът на Испанската футболна федерация Анхел Мария Вияр ще изчака до 20 юли преди да обяви своето окончателно решение.

Очакванията са, че Вияр също ще се оттегли от президентския пост във федерацията, тъй като ще се кандидатира за президент на УЕФА.

Вияр е смятан почти сигурно за новия президент на УЕФА. Той ще се яви на президентските избори и очакванията са да ги спечели. Вияр със сигурност ще остане на президентския пост в УЕФА и след 20 юли.

Луис Рубиалес е един от двамата фаворити за наследник на Вияр. Другият е настоящият вицепрезидент на испанската федерация Хорхе Перес.

Ръководството на Испанската футболна федерация има пъстра гама от треньори, от които може да избира нов селекционер. Освен Капарос сред кандидатите за поста на Дел Боске личат имената още на Пепе Мел, Луис Фернандес, Роберто Мартинес и Жулен Лопетеги.

Ако президентските избори в Испанската футболна федерация бъдат отложени за ноември, Вияр е много вероятно да опита да убеди Дел Боске да отложи пенсионирането си с още няколко месеца и да започне квалификациите за Мондиал 2018 начело на „Ла Фурия“. Едва след това да освободи поста за своя наследник. Това обаче не се нрави на Дел Боске и малко са хората, които вярват, че треньорът би приел подобно предложение.