Днешният ден в Англия е за горчива равносметка. Местните вестници се заеха да изровят най-големите резили на националния отбор, за да оправдаят представянето на момчетата на Рой Ходжсън срещу Исландия. Но така и не намериха по-срамна загуба в историята на "трите лъва". 

Вестник "Дейли Мейл" подреди 10-те най-отчайващи поражения в историята на националния отбор и пак битката с Исландия остана на върха. А изданието се разрови далеч, далеч назад в историята. Ето и кои са 10-те загуби:

10. Англия - Шотландия 0:1 - ноември 1999 г. (бараж за място на Евро 2000)

Англичаните никога не са обичали пораженията от шотландците. Единственото хубаво на това поражение за тях е, че поне не доведе до некласиране за Европейското, защото първият мач беше спечелен с 2:0. Но тежките моменти бяха твърде много. 

9. Швеция - Англия 2:1 - юни 1992 (груповата фаза на Евро '92)

Англия имаше нужда от победа или равенство с голям резултат, за да продължи на полуфиналите. И Дейвид Плат дори отбеляза ранен гол, но последва пълен обрат от страна на домакините на шампионата и те намериха място на елиминациите. А тогавашният селекционер на Англия дори смени капитана Гари Линекер, което предопредели загубата. 

8. Северна Ирландия - Англия 1:0 - септември 2005 г. (квалификации за Мондиал 2006)

Това беше единствената загуба на "трите лъва" в пресявките за първенството. Но дойде срещу отбор, който преди това не ги беше побеждавал от 1972 г. Дейвид Хийли беше авторът на попадението за срамната английска загуба. 

7. Англия - Ирландия 0:1 - юни 1988 г. (груповата фаза на Евро '88)

В първия си въобще мач един срещу друг на големи турнири, бойките ирландци взеха победата срещу големия съперник. И постлаха за жалкото му представяне нататък - още две загуби в групите и ранно прибиране у дома. 

6. Англия - СССР 1:3 - юни 1988 г. (груповата фаза на Евро '88)

Англичаните вече бяха отпаднали, когато се срещнаха със СССР. Но дори не успяха да се преборят за честта си и се прибраха у дома под бурните освирквания на запалянковците. Но поне СССР беше страхотен отбор тогава. 

5. Норвегия - Англия 2:1 - септември 1981 г. (квалификации за Мондиал 1982)

Англичаните се класираха за Световното, въпреки поражението от най-слабия отбор в квалификационната си група. Но след този мач норвежкият коментатор изригна със следното словоизлияние: 

"Лорд Нелсън! Лорд Бийвърбруук! Сър Уинстън Чърчил! Сър Антъни Идън! Клемънт Атлий! Хенри Купър! Лейди Даяна! Мис Маги Тачър, особено Маги Тачър! Чуйте ме! Ясно ме чуйте! Вашите момчета изядоха як пердах, толкова бой ядоха, че ще им държи много дълго още."

4. Германия - Англия 4:1 - юни 2010 г. (осминафинал на Мондиал 2010)

Въпреки че Франк Лампард вкара напълно редовен гол, който не беше признат, английските играчи бяха тотално надиграни от германците. Големият съперник направо съсипа "трите лъва" и пак рано-рано го прати вкъщи. 

3. Англия - Хърватия 2:3 - ноември 2007 (квалификация за Евро 2008)

Англия се представяше ужасно под ръководството на Стив Макларън и записа загуби от Русия и Хърватия, както и нулево равенство с Македония. Това означаваше, че не трябва да губят у дома в последния мач от квалификациите срещу хърватите. Но те направиха точно това - паднаха с 2:3 и гледаха Евро 2008 у дома. 

2. САЩ - Англия 1:0 - юни 1950 г. (груповата фаза на Мондиал 1950)

С играчи като Стенли Метюс, Били Райт и Том Фини англичаните бяха дори фаворит за титлата в Бразилия. И затова загубата от американските ентусиасти се прие за една от най-големите изненади не само на това първенство, но и за много години напред. Това беше и най-срамната загуба на "трите лъва"... досега. 

1. Англия - Исландия 1:2 - юни 2016 г. (осминафинал на UEFA EURO 2016)

Вече всичко се изписа за този мач. И най-вече англичаните не могат да преглътнат факта, че страна, в която футболът е полуаматьорски и която е с население колкото средно голям квартал на Лондон, елиминира скъпите им звезди и ги лиши от поредния шанс за голям трофей.