Италия се изправя срещу Испания в осминафинален мач от Еврвопейското първенство във Франция, в който има изключително голям залог.

Финалистите от последното първенство на Стария континент се изправят в този ранен етап заради меко казано странния регламент на Евро 2016. Италия завърши на първо място в своята група Е след две победи и една загуба. Вместо обаче да получи предимство от лидерската си позиция, „Скуадра Адзура” ще трябва да срещне актуалния първенец, който остана втори в своята група D. „Ла Фурия” загуби в последния си мач от Хърватия, което се оказа решаващо за крайното подреждане в тази група.

Италианци и испанци нямат право на повече грешки.

Очаква се Висенте дел Боске да повтори състава си от груповата фаза, докато Антонио Конте ще бъде принуден да направи една промяна в своя състав.

Сблъсъкът между Испания и Италия до голяма степен ще бъде решен от представянето на двата отбора в средата на терена. Който от двата отбора успее да спечели надмощие и да наложи стила си на игра, ще има много по-голяма вероятност да стигне до крайния успех и да се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство.

Със сигурност никой не очаква Испания да има отново пълно надмощие срещу Италия, както преди четири години на финала на Европейското първенство.

Испания завърши груповата фаза с най-много точни пасове - 93 процента. Отборът записа и един от най-високите проценти в притежанието на топката в първата фаза - средно 61 процента за трите мача срещу 48 за Италия.