Албания написа голяма страница във футболната си история, след като записа първа победа на европейски финали. „Орлите“ се наложиха с минималното 1:0 срещу Румъния в мача от група „А“, който се игра на „Стад дьо Люмиер“ в Лион. По този начин албанците съхраниха шансовете си да се класират за осминафиналите на турнира като един от най-добрите трети отбора. Това беше и първи успех над съперника от 68 години насам. 

ОПРЕДЕЛЕТЕ ИГРАЧА НА МАЧА ТУК!

Ангел Йорданеску пусна в титулярния състав Андрей Препелица, но халфът на Лудогорец не впечатли през първото полувреме и на почивката беше заменен от Лучан Санмъртян. Другите двама играчи на разградчани Козмин Моци и Клаудиу Кешерю останаха резерви.

Румънците започнаха добре и владееха инициативата до средата на първото полувреме. Николае Станчу стреля опасно в началото, но на сантиметри край целта, а Богдан Станчу беше близо до красиво попадение в осмата минута, но силният му удар от въздуха от границата на наказателното поле беше в обсега на Етрит Бериша, който изби.

Постепенно албанците изравниха играта и с няколко опасни контри застрашиха вратата на съперника.

В 35-ата минута Ледян Мемушай се измъкна в дясно в пеналта и шутира от малък ъгъл, но Чиприян Тътърушану изби.

Две минути преди почивката, обаче, Албания поведе след грешка на вратаря Тътърушану. Стражът на румънците не прецени добре центриране от дясно на Ледян Мемушай към далечната греда, излезе неразчетено, но не успя да пресече паса и Армандо Садику с глава от ъгъла на малкия пеналт прати топката в мрежата. Това беше историческо първо попадение за албанците на финалите на Европейско първенство.

След почивката румънците действаха по-активно, но рядко затрудняваха добре организирания съперник.

Към края възпитаниците на Йорданеску натиснаха по-сериозно и в 76-ата минута резервата Флорин Андоне беше близо до изравняване. Той беше изведен в дясно в пеналта и шутира силно, но топката се отби от напречната греда.

В 86-ата минута Мергим Маврай можеше да реши всичко с втори гол за Албания, но засече в страничната мрежа ниско подаване на Мемушай от корнер от ляво към близката греда.

Албания завърши на трето място в крайното класиране с 3 точки. Франция спечели групата със 7 точки, Швейцария зае втора позиция с 5, а Румъния на последно място с 1 точка. 

Румъния: 12.Чиприан Татарушану, 12.Александру Матей, 5.Овидиу Хобан, 6.Влад Кирикеш, 9.Денис Алибец, 10.Николае Стачу, 18.Андрей Препелица, 19.Богдан Станку, 20.Адриан Попа, 21.Драгош Григоре, 22.Кристиан Сапунару.

Албания:1.Етрит Бериша, 2.Анди Лила, 3.Ермир Леняни, 4.Елсеид Хисай, 7.Анси Аголи, 8.Мигйен Баша, 9.Ледиан Мемушай, 10.Армандо Садику, 15.Мьоргим Маврай, 18.Арлинд Айети, 22.Амир Абраши.