Турция постигна изключително важна победа в прекия сблъсък с Холандия за третото място в група „А“ квалификациите за Евро 2016. Воденият от Фатих Терим отбор спечели с категоричното 3:0 срещу „лалетата“, които изглеждаха изключително плахи.

Мачът започна отлично за турците, които поведоха в 8-та минута, когато Огюзнах Йозякуп получи отличен извеждащ пас от Арда Туран, след което се озова сам очи в очи срещу Яспер Силесен и вкара топката във вратата му.

Холандците можеха да изравнят бързо резултата. В 14-та минута Робин ван Перси пусна много хитър пас с пета към Лусиано Нарсинх, който излезе сам срещу Волкан Бабаджан, но стреля право в тялото на вратаря.

Робин ван Перси намери с хубав пас в 23-та минута Уесли Снайдер, който отправи далечен удар, но право в ръцете на Бабаджан.

Турция удвои своята преднина в 27-та минута, когато Арда Туран отблизо преодоля Яспер Силесен.

Сердар Азис отправи опасен удар с глава в 56-та минута, но встрани от десния стълб на вратата на Силесен.

В 76-та минута Уесли Снайдер центрира от корнер в наказателното поле на Турция, където Люк де Йонг стреля с глава, но топката премина на сантиметри встрани от левия стълб на вратата на Бабаджан.

Турция отбеляза трети гол в 85-та минута, когато Чанер Еркин подаде към Бурак Йълмаз в наказателното поле, който овладя топката с гръб към вратата на Холандия, но се обърна и вкара топката във вратата на Яспер Силесен.

В добавеното време на срещата Робин ван Перси направи сериозен пропуск пред вратата на Бабаджан.

Така Турция излезе на трето място в класирането с актив от 12 точки, а Холандия е четвърти с 10 точки. В последните два мача от групата турците гостуват на Чехия и са домакини на Исландия, а холандците са домакини на Чехия и гости на Казахстан.

В мач от същата група Чехия спечели с 2:1 като гост срещу Латвия и по този начин се класира за Европейското първенство във Франция.

Лимберски изведе чехите напред в резултата в 13-та минута.

Дарида удвои преднината на гостите в 25-та минута.

Почетното попадение за Латвия отбеляза Артурс Зюзинс в 73-та минута.

Чехия събра актив от 19 точки и си осигури директно класиране за Евро 2016.