Англия победи Швейцария с 2:0 като гост, в първия мач за двата тима в група Е на европейските квалификации. Дани Уелбек реализира и двата гола, за да вгорчи дебюта на Владимир Петкович начело на Швейцария.

Двубоят се игра на „Санкт Якоб Парк“ в Базел, и въпреки че домакините играха добре, и имаха своите положения, бързите нападения на Англия, движени от Рууни, Стърлинг и Уелбек, се оказаха твърди много за „кръстоносците“.

Уелбек не бе реализирал за националния отбор точно от година насам, но с двата гола на сметката си, вече има 13 с екипа на Англия.

Швейцария доказа, че очаквано ще бъде основния подгласник на Англия в група Е, и ще се бори за мястото си на Евро 2016.


Двубоят между Швейцария и Англия наблюдавахте на живо в Gong.bg и в ефира на Диема. Очаквайте още много квалификации директно в сайта ни, и в каналите на Нова броудкастинг груп!


Уейн Рууни първи тества Ян Зомер, но ударът му попадна право в ръцете на стража. Само минутка по-късно, в 17-та, Адмир Мехмеди опита хитър извеждащ пас към Харис Сеферович, но той загуби равновесие и не успя да излезе очи в очи с Джо Харт.

Невероятен шанс се откри пред Рахим Стърлинг в 29-та минута, когато Дани Уелбек премина защитника по десния фланг и прати топката успоредно на гол линията, но младокът не успя да я засече, останал сам срещу вратаря на домакините.

Англия тотално окупира половината на Швейцария в последните минути от полувремето, и имаше няколко отлични ситуации да открие и да се оттегли на почивката с аванс. В най-чистата от тях Фил Джоунс стреля с глава от границата на вратарското поле, но Зомер успя да спаси с много добра реакция.

Англия продължи да напада устремно и след подновяването на играта, а в 50-та минута Валон Бехрами, притиснат от Стърлинг, за малко да си отбележи автогол.

В 57-та минута Сеферович засече от движение едно центриране, но топката се отклони в тялото на защитник и излезе в корнер.

Дани Уелбек все пак откри резултата в 59-та минута, след фантастична триходова акция. Инлер загуби в средата на терена, притиснат от Рууни и Стърлинг, първият напредна към наказателното поле, пусна вляво към Стърлинг, а той с успоредно на вратата центриране намери Уелбек. Нападателят на Арсенал бе с една идея по-бърз от защитата на Швейцария, и заби топката в мрежата за 0:1.

Йосип Дърмич внесе острота в нападенията на „кръстоносците“, и опита да изненада Джо Харт, но защитата на Англия действаше съсредоточено.

Джунейт Чакър си навлече гнева на швейцарците, след като в 70-та минута отново Дърмич стреля, след като премина Джо Харт, но Гари Кейхил се бе върнал навреме, и блокира в последния момент удара на Дърмич на празна врата. Топката се отби в тялото на Кейхил и излезе в ъглов удар, но домакините протестираха със съмнения, че Кейхил е играл с ръка.

Джеймс Милнър регистрира своя мач №50 с националната фланелка на Англия в 73-та минута, заменяйки Джак Уилшър.

Зомер се намеси навреме в 80-та минута, при още една остра атака на Уелбек, за да запази шансовете на своя тим, да търси поне изравняване в края.

Дани Уелбек обаче не смяташе да дава много възможности за съперника, и изведен сам срещу Зомер в четвъртата минута от продължението, нямаше проблем да прати топката под плонжа на вратаря. Рики Ламбърт, появил се малко по-рано в игра, асистира за попадението, подпечатало победата на Англия с 2:0.

В другите два мача от група Е:

Сан Марино – Литва 0:2

Естония – Словения 1:0

На 9 октомври играят:

Англия-Сан Марино

Литва-Естония

Словения-Швейцария