Международният арбитражен съд в Лозана присъди служебна победа за Албания с 3:0 над Сърбия в скандалния мач между двата отбора от октомври миналата година. Първоначално УЕФА наказа Албания със служебна загуба с 0:3, а на Сърбия бяха отнети трите точки от актива за тази победа. Двете футболни федерация също така бяха санкционирани с по 100 хиляди швейцарски франка.

Албания обжалва решението пред КАС в Лозана, който уважи жалбата. В становището на КАС се посочва, че албанците са отговорни за прелетелия над терена дрон, но не прие твърденията, че отборът на Албания е отказал да излезе на терена след инцидентите.

"Прекратяването на мача е в резултат от пропуски в организацията, а насилието е упражнено върху албански футболисти от сръбски фенове и поне един от стюардите. Отговорност за прекратяването на мача трябва да носи Сръбската футболна федерация, а не албанската. В резултат на това комисия на КАС реши, че мачът между Сърбия и Албания трябва да завърши при резултат 0:3", се казва в решението на КАС.

Така в квалификационна група I Албания вече има 10 точки и се изравнява на второто място с Дания. Двата отбора имат 2 точки по-малко от лидера Португалия. Сърбия остава на последно място с минус 2 точки. Скандалният двубой между Сърбия и Албания в Белград бе прекратен заради безредици, предизвикани от дрон, който прелетя над терена с албански националистически флаг. Знамето беше свалено от играча на домакините Стефан Митрович, а албанските футболисти се опитаха да го защитят. В следствие на това играчи и официални лица на двата отбора влязоха в конфликт. Няколко сръбски запалянковци нахлуха на терена и атакуваха футболисти на гостите, а двубоят беше прекратен в края на първото полувреме./БТА