Българският национален отбор по футбол ще участва в квалификациите за Евро 2016 в група H в компанията на Италия, Хърватия, Норвегия, Азербайджан и Малта. Това отреди жребият на УЕФА, който бе изтеглен днес в Ница.

Родният ни представителен тим бе част от четвърта урна (от общо 6-те) и макар да бе изтеглен последен от нея, бе поставен в предпоследната от 9-те групи съгласно част от предварителните рестрикции при жребия. Част от тях се отнасяха до това, че Армения и Азербайджан не могат да попаднат в една и съща група по политически причини. Тъкмо този сценарий щеше да се случи, след като арменците бяха изтеглени предпоследни, което при нормални условия щеше да им отреди място в група H. Там обаче, като тим от 5-а урна, вече се намираше Азербайджан и това отреди "лъвовете" на Любослав Пенев да попаднат в този поток.

Италия и Малта са може би най-добре познатите ни съперници, тъй като бяха част от квалификационната ни група за Мондиал 2014. Срещу "скуадра адзура" нашите национали записаха равенство 2:2 в София и загуба с 0:1 в Палермо. Малта не се оказа проблем за "лъвовете", които записаха две победи съответно с 6:0 и 2:1. Италия спечели нашата група B и се класира директно за финалите в Бразилия, а Малта завърши на последното място.

Срещу Хърватия за последно се изправихме в световните квалификации, които предшестваха Мондиал 2006 в Германия. Тогава записахме равенство 2:2 в Загреб и неприятно поражение с 1:3 на "Васил Левски". От по-предната ни среща с "шахматистите" пазим далеч по-добри спомени, понеже победата ни с 2:0 тук и загубата като гост 0:1 бяха част от пътя ни към финалите на Евро 2004 в Португалия.

Норвегия попадна в групата ни като тим от трета урна, а зад гърба си изпраща не много добри световни квалификации. Скандинавците бяха в група Е с Швейцария, Исландия, Словения, Албания и Кипър, ала завършиха на 4-о място с едва 12 точки от 10 мача.

Азербайджан се представи още по-зле в своята квалификационна група F за Мондиала. Възпитаниците на Берти Фогтс записаха едва една победа (над Северна Ирландия) и завършиха на 4-о място с 9 точки. От групата напред продължиха Русия (22 т.) и Португалия (21 т.).

Тепърва предстои да стане ясна програмата, по която ще се изиграят 10-те кръга в групата ни, като предстоящият квалификационен цикъл ще се проведе по нова схема.