Националният отбор на Исландия вече мечтае за първото си участие на Европейско първенство след невероятно драматична победа с 2:1 над прекия си конкурент за лидерското място в Група А Чехия. Островитяните победиха с 2:1 след пълен обрат и докосват квотата. 

Другият фаворит в тази група Холандия пък най-после живна с убедителен резултат и се укрепи на третата позиция, дебнейки за грешки на лидерите Исландия и Чехия. "Лалетата" надделяха с 2:0 над аутсайдера Латвия, като имаха над 30 удара към вратата на противника. 

Холандците взеха всичко в ръцете си от самото начало на двубоя, но се скъсаха да пропускат. Още в 11-та минута новото попълнение на Манчестър Юнайтед Мемфис Депай имаше хубава възможност да открие, но се изложи с невероятно слабо отиграване. 

Само десетина минути по-късно и Уесли Снайдер можеше да открие, след като получи страхотен пас в наказателното поле, но разтресе страничната греда с мощния си изстрел. Така статуквото се запази. 

"Лалетата" обаче продължиха да налитат. В рамките на по-малко от минута между 28-та и 29-та страхотни шансове пропиляха отново Мемфис Депай и съотборникът му на "Олд Трафорд" Робин ван Перси. 

С това не се изчерпаха хубавите шансове за холандците преди почивката, напротив. Първо в 38-та минута Дейли Блинд не успя да се разпише след страхотен пас на Бруно Мартинс Инди, а две минути след това Лусиано Нарсинг стреля от 20-ина метра, но не успя да уцели вратата. 

Точно преди почивката латвийците имаха единствената си възможност, но ударът на Валерийс Сабала мина на няколко сантиметра встрани от вратата, след като стреля от границите на наказателното поле. Така почивката дойде при нулево равенство. 

След нея гостите продължиха да атакуват, но пак без резултат. В 49-та минута трети невероятен пропуск направи Мемфис Депай, като този път не беше точен след изстрел с глава. 

Сред пропусналите в 64-та минута се нареди и Бруно Мартинс Инди, който се извиси и стреля мощно с глава от близка дистанция, но вратарят Андрис Ванинс спаси по невероятен начин за пореден път. 

Но и той най-после се пропука в 67-та минута, когато латвийската крепост рухна. Тогава Жоржиньо Вайналдум най-накрая се разписа с добавка, а статистиката показа, че откриването на резултата дойде при 23-ия удар към вратата на домакините!

Само четири минути след това Лусиано Нарсинг сложи точка на спора, след като се възползва от страхотен пас на Стефан де Врай и със страхотен удар я прати в мрежата за 2:0. Това доуби домакините, а след това Снайдер, Депай и кой ли още не се изреди да пропуска пред вратата им. Но това не притесни холандците, които си изковаха успеха. 

В другия мач интригата беше по-голяма, а и драмата по-пълна. Срещнаха се лидерите в групата Исландия и Чехия, като победа в него означаваше докосване на квотата за Евро 2016. И след драматична развръзка, исландците се докопаха до успеха с 2:1. 

Борек Дочкал откри резултата за чехите в 54-та минута, но Арон Гунарсон и Колбейн Сигторсон обърнаха развоя и донесоха невероятно важните три точки за тима си по пътя към Европейското. 

През първата част голове не паднаха, но интересни положения имаше. Томаш Нецид в самото начало с глава не можа да се разпише, а в 28-та минута звездата на домакините Гилфи Сигурдсон пропиля страхотен шанс след пряк свободен удар, но Петер Чех спаси. 

Две минути след това Сигурдсон отново стреля от фаул, но този път топката не намери очертанията на вратата и прелетя опасно над нея. Така почивката дойде при непроменен след началото резултат. 

След нея се развихри и драмата. Първо Гилфи Сигурдсон направи фрапантен пропуск в 54-та минута, а в ответната атака гостите от Чехия поведоха. Тогава Борек Дочкал от около 18-19 метра стреля неспасяемо и вратарят на Исландия нямаше какво да направи. Топката се оплете в горния ъгъл на мрежата му. 

Но тази преднина престоя само пет минути. В 60-та минута Ари Скуласон намери перфектно Арон Гунарсон и той от близка дистанция с глава не остави никакви шансове на Петер Чех за 1:1. 

Пълната драма беше осъществена в 76-та минута. Тогава невероятна грешка в защитата на чехите позволи на Колбейн Сигторсон да се озове на чиста позиция и той търкулна топката в мрежата за 2:1. 

В края чехите се хвърлиха в атаки, като дори Петер Чех пробва да вкара с глава, но не намери целта. Ярослав Плашил също изпусна страхотен шанс и в крайна сметка исландците се поздравиха с трите точки. 

Така Исландия излезе на върха с 15 точки, а втори са чехите с 13. На мястото за бараж е Холандия с 10 точки, а четвърти е Турция с 8 точки. Това са отборите, които ще се борят за двете директни квоти и за мястото наплейофите.