Мачът между тоталните аутсайдери Сан Марино и Естония в малкото планинско градче Серавале в Апенините едва ли е предизвикал някакъв интерес у футболните фенове. Но той всъщност донесе историческия резултат от евроквалификациите тази вечер. 

Пълните аматьори от Сан Марино взеха първата си точка в квалификационни мачове за европейско първенство след 0:0 пред своите фенове. Те се хвърлиха в бурна радост след края на двубоя. 

И имаше защо. По този начин те сложиха точка на серията си от 61 поредни загуби в такива двубои, на която беше сложено началото на 14 ноември 1990 г. с мач срещу Швейцария, загубен с 0:4. 

И последва унижението в следващите двубои, сред които и България записва две победи над аматьорите в квалификациите за Евро '92. Това са и единствените официални мачове между двата отбора. 

Иначе откакто имат национален отбор, а именно от 1990 г., феновете в Сан Марино са изживели радостта да не видят играчите си на страната на губещите вече цели... пет пъти. От тези мачове само един е победа. 

И това е срещу "любимата жертва" на аматьорите - Лихтенщайн. Единствената победа във футболната история на Сан Марино е на 28 април 2004 г., но в приятелски мач. А няколко месеца по-рано - на 20 август 2003 г. е и равенството срещу този съперник, отново в контрола. 

Единствените квалификационни двубои без загуба досега са само за Мондиали. "Жертвите" на аматьорите в тях са Турция и Латвия. Мачът с южните ни съседи завършва 0:0 на 10 март 1993 г., а  срещу балтийците приключва 1:1 на 25 април 2001 г. Но за европейско първенство досега Сан Марино нямаше дори точка. Но само до тази вечер.