Бронзовият медалист от последното Световно първенство Холандия показа, че вече навлиза във форма след бурното лято в Бразилия. След грешните стъпки срещу Чехия и Исландия в началото на квалификациите, те сега се отпушиха срещу Латвия. 

Момчетата на Гуус Хидинк съсипаха съперника си с 6:0 и най-после показаха убедителна игра, с която се затвърдиха на третата позиция в групата си. Ариен Робен и Клаас-Ян Хунтелаар по два пъти, Робин ван Перси и Джефри Брума с головете си оформиха разгрома и така запазиха поста на треньора си, който беше обещал да се махне при негативен резултат. 

Всичко беше решено още преди почивката. Ибрахим Афелай направи първия пропуск, но в 6-та минута латвийската крепост се предаде за първи път. Тогава Робен проби перфектно по фланга и центрира към Робин ван Перси, който с глава насочи топката добре и прониза за първи път противниковата врата. 

Капитанът на "лалетата" направи още един пропуск, преди в 35-та минута интригата да приключи. Тогава ролите се размениха и този път Ван Перси асистира към Робен и звездата на Байерн с мощен шут вкара за 2:0 страхотен гол. 

А още до почивката класиката вече беше налице. В 42-та минута Ибрахим Афелай намери със страхотен пас Клаас-Ян Хунтелаар и таранът нямаше как да пропусне от близка дистанция за 3:0. 

След почивката холандците се забавляваха, а Робен пропусна три чисти гола. Но в края последва истинска вихрушка пред вратата на латвийците. В 78-та минута след центриране на Уесли Снайдер от корнер Ван Перси отклони към Джефри Брума и той от вратарското поле наниза за 4:0. 

Четири минути след това Жоржиньо Вайналдум намери перфектно Ариен Робен и звездата на Байерн се реабилитира за пропуските си и с хубав удар вкара за 5:0. До края остана време и за още едно попадение. 

То беше на сметката на Клаас-Ян Хунтелаар за втори път, който се разписа след асистенция на Жорди Класи и оформи крайното 6:0. Така "лалетата" събраха 6 точки в класирането и остават на третата позиция. Латвийците са след тях само с 2 точки. Лидери са Исландия и Чехия с по 9 точки.