Домакини на европейското първенство през 2016-а година могат да бъдат три държави едновременно, което ще е прецедент в историята, стана ясно на заседание на Изпълкома на Европейската футболна асоциация (УЕФА) в Нион.

 

 

Според новите правила, еврофиналите ще се приемат от една, две или три държави с обща кандидатура. Тя трябва да бъде внесена в централата на УЕФА от 15-и декември 2008-а до 9-и март 2009-а година.

 

 

Този път обаче УЕФА изисква поне девет стадиона, в сравнение с осемте в Австрия и Швейцария това лято. Капацитетът им трябва да варира от 30 до 50 хиляди седящи места, като два от стадионите задължително трябва да имат над 50 хиляди.

 

 

С план за строежите и организацията на еврофиналите кандидатите трябва да са готови до февруари 2010-а година, а крайното решение ще бъде взето през месец май същата година.

 

 

Отборите участници, които ще бъдат 24 вместо 16, ще се състезават в шест групи от по четири отбора, като първите два в класирането продължават във фазата на пряка елиминация. От 2016-а година четирите най-добри отбора, класирали се на трето място, също ще продължават на осминафиналите. С това мачовете стават 51, вместо досегашните 31.

 

 

Основен фаворит за домакинство е Френската футболна федерация, която изяви желание да приеме еврофиналите за първи път от 1984-а година насам. Тогава "петлите" спечелиха титлата благодарение на настоящия президент на УЕФА Мишел Платини.