Националният отбор на Латвия беше на крачка от хвърлянето на голямата бомба в евроквалификациите тази вечер. Балтийците бяха на минута от победа в гостуването на фаворита Чехия, но в крайна сметка си тръгнаха с частичен успех след 1:1. 

Те се виждаха победители след попадението на Алексейс Вишнаковс преди почивката, но в последните секунди на двубоя Вацлав Пиларж върна попадението и поне спаси тима си от тоталния резил. 

Иначе мачът започна с положение за латвийците. Още в 3-та минута Каспарс Горкс с глава не успя да се разпише, а след това чехите взеха инициативата и обсадиха вратата на Андрис Ванинс. 

Най-хубавото положение пред него пропиля Владимир Дарида, чийто изстрел от около 20-ина метра мина малко над вратата. И точно когато изглеждаше, че обръчът около вратата му се затяга окончателно, футболистите на Латвия поляха със студен душ домакинската публика. 

В 30-та минута чехите изпълниха нескопосано пряк свободен удар пред вратата на гостите и топката стигна до Вишнаковс, който преодоля целия терен и с премерен удар покрай Петер Чех откри резултата. 

След това латвийците се дръпнаха в защита и пазеха резултата, като най-чистото положение за Чехия беше в 50-та минута. Тогава Давид Лафата се оказа на страхотна позиция, но тресна гредата. 

Около средата на частта се изви истинска буря пред вратата на Латвия. Вацлав Прохазка и Лафата пропиляха невероятни възможности, а Денис Ракелс с шут от 20 метра се виждаше голмайстор, но Чех изби удара му, който влизаше под гредата. 

Към края настъпи и драмата. Първо в 85-та минута Томаш Нецид пропусна, а в ответната атака Валерийс Шабала се откъсна сам срещу Чех, но не успя да го преодолее. Този пропуск на латвийците беше наказан в продължението. 

Тогава удар на Вацлав Прохазка беше избит от вратаря, но при добавката Пиларж беше непоколебим и в крайна сметка вкара, за да донесе поне точка на чехите. Благодарение на нея те запазиха лидерската позиция в групата, но вече с 13 точки и серията им от победи беше прекъсната. Втори остава Исландия с 12. Латвийците пък са предпоследни и взеха едва третата си точка от 5 мача.