Норвегия върна шансовете ни в битката за третото място в квалификационна група Н по пътя към Евро 2016, след като не можа да победи гостуващия тим на Азербайджан. Селекцията на Роберт Просинечки направи нулево реми в Осло, което скъси изоставането на родния национален тим спрямо скандинавците само на 2 точки.

За азерите това бе 13-ото поредно гостуване в официални мачове, което приключва без победа, но гостите определено трябва да бъдат по-доволни от резултата. Норвегия пък удължи слабата си серия на собствен терен в групата, където в трите си домакинства дотук има само един успех (тъкмо срещу България с 2:1).

Първата част на мача не предложи много зрелищни моменти, като двата отбора успяха да си раземнят само по един точен удар. Съвсем в реда на нещата срещата започна с натиск на домакините, който обаче доведе единствено до поредица ъглови удари.

След първия четвърт час азерите се оттърсиха от напрежението и на свой ред погледнаха по-смело към вратата на Ориан Ниланд. В 34-ата минута вратарят трябваше да спира шут на Дмитри Назаров от дистанция и се справи без проблем. Последва бърза атака за домакините, при която Сьодерлунд получи на чудесна позиция, ала не можа да затрудни особено Камран Агайев.

Втората част не предложи по-различен футбол, като двубоят продължи да бъде оспорван, но не и атрактивен. Чак в 67-ата минута Афран Исмайлов съумя да отправи третия точен шут в срещата, без това да създаде особени главоболия за Ниланд.

Домакините все пак имаха идеален шанс да измъкнат трите точки в края на срещата. В 85-ата минута младата надежда Мартин Йодегаард центрира идеално от ъглов удар, а централният бранител Евен Ховланд се ивиси и стреля с глава, а топката разтресе дясната греда.

Така северняците прибавиха само точка в актива си, който се закръгли на 10. Българите са четвърти с 8, докато Хърватия и Италия държат първите две места съответно с 14 и 12.