Албанският национален тим по футбол постигна историческо класиране на Европейско първенство след като победи Армения като гост с 3:0 в последния кръг в група I и зае второто място в крайното класиране. Албания натрупа 14 точки, с две повече от третия Дания, чийто тим отива на бараж в опит да вземе виза за Евро 2016.

Португалия победи Сърбия като гост с 2:1 и завършва като лидер в тази група с 21 точки и седем победи от осем мача, а Сърбите остават четвърти с две победи, но едва четири точки, заради отнетите три в хода на кампанията.

Тимът на Армения пък остана на последно място в групата с едва две точки и без победа в тези евроквалификации.

Въпреки, че взеха едва една точка от последните си три мача в квалификациите и не вкараха гол, срещу Армения албанците успяха да наложат волята си. Домакините тръгнаха надъхано и в 7-ата минута Юро Мовсисян застраши вратата на съперника, отправяйки добър удар, но Етрит Бериша предотврати опасността. Кеворк Газарян също пробва мерника си, но пропусна за Армения.

Само две минути по-късно домакините посърнаха, след като Мигиен Баша овладя топката и стреля, а впоследствие Камо Овханисян имаше нещастието да вкара в собствената си врата за 1:0 в полза на Албания.

Второто попадение за гостите падна в 24-ата минута, когато Берат Джимшити овладя след центриране, освободи се и стреля за 2:0. В началото на второто полувреме Мигиен Баша пропусна нов шанс за Албания, след като стреля неточно от близко разстояние.

Армения също търсеше своите възможности, като в 60-ата минута Кеворк Газарян бе неточен след удар с глава от около точката на дузпата. Петнайсетина минути по-късно и Карлен Мкртчян пропиля шанс за домакините стреляйки вляво от вратата на съперника. Албанците решиха спора в този мач с трети гол в 76-ата минута, след като Армандо Садику получи от Одисе Роши по десния фланг и не сгреши за 3:0 в полза на гостите. 

източник: Gulliver/Getty Images

Португалия записа победа като гост в Белград над Сърбия с 2:1 и приключи квалиифкациите като лидер в група I. 

Португалия поведе в сръбската столица с гол на Нани в 5-ата минута. Попадението дойде след хубава самостоятелна акция на Дани, който стреля в долния десен ъгъл, Владимир Стойкович спаси, но впоследствие Нани овладя топката и бе точен за 1:0.

Домакините потърсиха изравняване, като Митрович и Тошич бяха близо до попадение в 20-ата и 32-ата минута, но не успяха. Руи Патрисио пък трябваше да покаже чудесен рефлекс в 38-ата минута след изстрел на Адем Ляич. Сърбите все пак стигнаха до гол в 65-ата минута, когато Зоран Тошич реализира за 1:1 след комбинация с Александър Коларов.

Руи Патрисио пък трябваше да покаже чудесен рефлекс в 38-ата минута след изстрел на Адем Ляич. Сърбите все пак стигнаха до гол в 65-ата минута, когато Зоран Тошич реализира за 1:1 след комбинация с Александър Коларов. Само четири минути по-късно Тошич отново вкара топката във вратата на гостите, но попадението не бе зачетено заради игра с ръка.

Сърбия пропусна нов шанс в 73-ата минута, след като Александър Митрович получи отличен пас и излезе очи в очи в Руи Патрисио, но вратарят реагира чудесно и не позволи попадение.

Пропуските на домакините бяха наказани в 78-ата минута, когато Нани пусна към Жоао Моутиньо, който с хубав удар реализира за 2:1 за Португалия.

Минутите до края на двубоя ще се запомнят с двата червени картона за Сърбия. В 80-ата минута Александър Коларов получи втори жълт и съответно червен картон, а две по-късно Неманя Матич остави отбора си с девет човека, получавайки директен червен картон.