Катар се хвали с най-модерните стадиони в света и обещава най-бляскавото и лъскаво Световно първенство през 2022 г. А сега стана ясна и цената на това постижение на богатите арабски шейхове начело на държавата. 

Всички стадиони са строени с робски труд на близо 30 хил. строители. Разследване на "Би Би Си" показва, че близо 100% от работниците по строителните площадки в страната получават ужасяващо ниски заплати, граничещи с почти робски условия. 

Те получават само по 180 евро месечно, като работят по 220 часа за този период. Повечето работници са от бедни държави, като Филипините, Бангладеш, Непал и Шри Ланка, като богатите шейхове са обвинявани, че ги експлоатират за минимални суми, въпреки несметните богатства, с които разполагат. 

Богатите арабски милиардери се оправдават, че осигуряват всичко останало за строителите - храна, подслон, почивка през уикендите и самолетен билет до родината им след края на договора им. Така тези 180 евро месечно им оставали като "лукс за лична употреба". 

Проблемът е обаче, че колкото и да са минимални заплатите им, те ги получавали със закъснение, а храната била толкова малко, че на практика гладували, за да работят по съоръженията. Друга нередност била, че сигурността била на толкова ниско ниво, че близо 1000 работници са загинали, докато се трудят.