Шансовете ФИФА да увеличи отборите-финалисти на Мондиал 2022 от 32 на 48 е 50 на 50, заяви президентът на централата Джани Инфантино в Бразилия. Той е в най-голямата южноамериканска страна за среща на КОНМЕБОЛ, заяви пред делегатите желанието си да бъдат увеличени участниците на Мондиала още в Катар. Това означава още две места за Южна Америка при участниците на финалите.

"Ние работим активно, за да видим 48 отбора на Световното през 2022-а година, защото повече участници означава повече развитие и повече страст и общ успех", каза Инфантино. "Ще видим през юни дали е възможно или не. За момента е 50 на 50. Това, което е 100 процента, е че през 2022-а година ще бъде едно супервпечатляващо Световно първенство с тотален успех."

Финалното решение с колко отбора ще бъдат Световните финали след 3 години ще се вземе на конгреса на ФИФА на 5-и юни. Първоначалният план беше за 32 отбора, но евентуално увеличаване на броя им ще наложи търсенето на още страни-съорганизатори, най-вече заради малката територия на Катар.

Със сигурност турнирът през 2026-а година, който ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, ще бъде с 48 отбора. /БТА