Решението дали Мондиал 2022 в Катар ще е с 48 участника беше очаквано днес на заседанието на изпълкома на ФИФА, но по всичко изглежда, че то ще бъде отложено още. Според агенция "Ройтерс", най-рано решение по казуса може да се очаква на следващата среща на ръководството на Световната футболна централа през юни. 

Президентът на организацията Джани Инфантино е горещ привърженик на тази идея и именно той я прокара. Със сигурност увеличаването на броя на участниците ще бъде факт от Мондиал 2026, но швейцарецът иска да натисне това да се случи и четири години по-рано. 

Големият проблем пред осъществяването на идеята е политическата и дипломатическа изолация на Катар от юни 2017 г. насам от огромната част от съседите му в Персийския залив. Така съществуват само две опции за допълнителен домакин на форума след три години - Кувейт и Оман. 

Голяма опозиция на тази идея има сред европейските отбори, а не на последно място и страната-домакин държи последно право на вето на подобна промяна в регламента. Така че предстои интересно заседание на изпълкома на ФИФА през юни.