Отборът на Ливърпул се нуждаеше от обрат и го постигна, за да продължи към четвъртия кръг в най-старата турнирна футболна надпревара в света - ФА Къп. Като домакин на „Анфийлд“, Ливърпул надделя с 4:1 срещу третодвизионния Шрюзбъри Таун, който дори шокиращо откри резултата в 27-ата минута чрез Даниел Удо.

Само седем по-късно обаче Кейд Гордън изравни резултата, а Фабиньо от дузпа в последната минута на първата част даде превес на своя отбор. Влезлият като резерва през втората част Роберто Фирмино пък показа бразилската си магия и с пета покачи резултата до 3:1, а в добавеното време на срещата Фабиньо реализира втория си гол за крайното 4:1.

Гостите от Лига 1 опитаха всеячески да се противопоставят на отбора, избран от Юрген Клоп и в големи периоди от срещата през първата част им се получаваше, но в крайна сметка класата на „червените“ им спомогна да стигнат до победата със сравнителна лекота, макар да губиха резултата след половин час игра.

Ливърпул - Шрюзбъри Таун

източник: sofascore.com

Gulliver/GettyImages
40 снимки


Напълно очаквано контролът върху топката от старта на мача бе на страната на домакина, но опасности пред вратата на Мароши в първите десет минути - липсваха. В 12-ата минута пък Андрю Робъртсън центрира от свободен удар в наказателното поле на Шрюзбъри, но изстрелът на Ибрахима Конате с глава отлетя над напречната греда на Мароши. В 20-ата минута пък Кейд Гордън получи вдясно от Фабиньо и нагласи топката на левия си крак, стреляйки по земя през човек, но Марко Мароши спаси с една ръка.


На пейката за мърсисайдци се завръща мениджърът Юрген Клоп, който пропусна дуела с Челси от Висшата лига на старта на Новата година поради положителен тест за коронавирус. Клоп поставя петима футболисти от академията на клуба срещу Шрюзбъри у дома, след като целият клуб на „червените“ имаше проблеми с коронавирус в последните няколко дни. Конър Брадли, Тайлър Мортън, Кейд Гордън, Илайджа Диксън-Бонър и Макс Волтман започват от първата минута, правейки първите си стартове като титуляри. Основните футболисти от първия отбор са Върджил ван Дайк, Ибрахима Конате, Анди Робъртсън, Фабиньо и Къртис Джоунс.

В 26-ата минута пък "жълто-черните" откриха резултата. Топката бе пласирана в ляво по нападението на Шрюзбъри и бе центрирана за Даниел Удо. Ибрахима Конате пропусна топката с надежда Куивийн Келехър да излезе и улови, но Удо я атакува с десния крак и отблизо порази целта - 1:0 за гостите.

Веднага след това Къртис Джоунс опита амбициозно изпълнение по диагонала отляво с десния крак, но твърде неточно. В 34-ата минута обаче Конър Брадли намери Кейд Гордън, който финтира страхотно бранител на Шрюзбъри и с левия крак прати топката във вратата на гостите - 1:1. По този начин Гордън се превърна във втория най-млад голмайстор в историята на Ливърпул, като първи остава Бен Уудбърн.

Гостите обаче не се стъписаха и отбелязаха втори гол малко след това, но той бе отменен поради засада в градежа на атаката. Две преди края Ибанкс-Лендъл игра с ръка в наказателното поле на своя отбор и реферът Дейвид Куут отсъди наказателен удар за Ливърпул. Зад топката застана Фабиньо, който с безкомпромисен шут поведе "червените" още преди почивката.

В 49-ата минута обаче Маркош Мароши направи уникално спасяване, след като остана "очи в очи" след остро центрирана топка към Илайджа Диксън-Бонър, който стреля, но стражът на Шрюзбъри с ръка отби удара. В течение на втората част домакините наложиха траен контрол върху топката, докато Шрюзбъри бе принуден да блокира опитите за нападение на съперника. В 65-ата минута пък Тайлър Мортън пробва удар от средно разстояние, а топката се отби в бранител на гостите и излезе в ъглов удар.

БГНЕС
38 снимки

В 72-ата Даниел Удо влезе в наказателното поле на Ливърпул, но Фабиньо го следваше плътно и върна назад за Джош Вела. Халфът бе оставен непокрит и стреля силно от 25 метра, ала и много неточно. Дванадесет минути преди края пък Ливърпул реализира трети гол. Конър Брадли получи вдясно и подаде навътре за Фабиньо. Бразилецът изведе десния бек към аутлинията и той стигна топката току тя да бе напуснала игралното поле, пращайки пас към Ибу Конате. Бранителят опита удар, който бе блокиран от защитник на Шрюзбъри, а топката се озова във Фирмино, който бе с гръб към вратата. Влезлият като резерва въобще не тръгна да се обръща и с пета прати топката в гостуващата врата - 3:1.

В добавеното време на срещата пък в игра се появи Константинос Цимикас, който моментално центрира топката от фаул. Тя бе насочена към Фабиньо, който отигра с глава, но ударът му бе блокиран с тяло от бранител на Шрюзбъри, но топката се върна при дефанзивния полузащитник на "червените", който с безкомпромисен изстрел оформи крайното 4:1 на "Анфийлд".

FT / ЛИВЪРПУЛ - ШРЮЗБЪРИ ТАУН 4:1

0:1 Даниел Удо (27)

1:1 Кейд Гордън (34)

2:1 Фабиньо (44-дузпа)

3:1 Роберто Фирмино (78)

4:1 Фабиньо (90+2)

Стартови състави:

Ливърпул: Куивийн Келехър, Конър Брадли, Ибрахима Конате, Върджил Ван Дайк, Андрю Робъртсън – Фабиньо, Тайлър Мортън, Илайджа Диксън-Бонър – Кейд Гордън, Къртис Джоунс, Макс Волтман

Мениджър: Юрген Клоп

Шроузбъри: Мароши – Бенет, Пенингтън, Ебанк-Лендел, Нърс – Огбета, Леахи, Вела, Дейвис, Удо - Боуман

Мениджър: Стив Котерил