Изпълнителният директор на ЦСКА Пламен Марков даде интервю за предаването "Код Спорт" по TV+. Той говори за бъдещето на "червените" и за проблемите в българския футбол.

- Г-н Марков, готви ли се ЦСКА за Висшата лига?
- Ние изключително много желаем да играем от следващия шампионат в т.нар. Висша лига, защото настоящото първенство доказа, че е много постно в отсъствието на ЦСКА, а вече и на други клубове като "Литекс". Мисля, че през пролетта интересът към шампионата ще стане още по-незначим, тъй като фаворитите, които създават интрига в развитието на българския шампионат и поднасят интересни продукции, практически ще отсъстват. 

- Според вас ясни ли са критериите, по които ще вземат участие клубовете във Висшата лига?
- За мен не са ясни, освен убеденото изискване, че ще бъде необходима банкова гаранция от около 2 млн. лв. Надявам се, че хората, които оповестиха решението за създаване на Висша лига и в частност ръководството на Футболния съюз, ще създаде ясни критерии и правила, по които клубовете, желаещи да участват, ще се съобразят и ще отговарят на съответните изисквания, за да станат част от една бъдеща Лига. ЦСКА в годините назад е бил клубът с най-много шампионски титли, с най-сериозни международни успехи в Европа. Затова считам, че това е много важно нещо за българския футбол - ЦСКА да бъде част от евентуалното създаване на една такава Лига.

- Не се ли прави това, за да падне напрежението върху БФС след изваждането на ЦСКА и на "Литекс"?
- Логично е да си зададем такива въпроси. Първо - защо бяха извадени клубовете, а пък сега съответно се процедира за тяхното връщане. Аз като физическо лице, като част от футбола, си задавам въпрос - едни и същи ръководители взеха решение за изваждане на отборите, естествено по критерии, които съществуват в наредбите и изискванията на БФС. Сега, същите тези ръководители взимат евентуално коренно противоположно решение. Лично мен това малко ме смущава и затова на този етап съм малко скептичен. Дано времето ме опровергае.

- Кой има полза отборите в елита да са девет и според вас нормално първенство ли е това?
- Смятам, че се получи една гротеска с оставането на девет отбора в българския шампионат. Безспорно е, че това не може да бъде нормално. В началото на нашия разговор стана дума за безличността на шампионата. Останаха прекалено малко фаворити, които да се борят за титлата в лицето на "Лудогорец" като шампион през последните няколко години, "Левски", който полага огромни усилия за достигането до тази мечтана от години шампионска титла, "Берое", който върви прогресивно през последните години със сериозната финансова подкрепа и на държавата. Но там се показа, че наистина се работи в спортен план много последователно. Това също е част от причините този отбор да завоюва предни позиции през последните 2-3 години, неслучайно беше спечелена и Купата. Бих казал като спортен човек, че колкото повече клубове израстват на спортно-техническо ниво, това е от полза за развитието на българския футбол. Колкото повече мачове с непредсказуем характер има, с повече конкуренция, това води до развитие. Ако по някакъв начин може да се намали броят на участващите чужденци, наистина би било добре за бъдещето на футбола. 

-  Защо се стигна до тази криза в най-популярния спорт?
- Причините са доста. Анализирал съм ги и съм опитвал да ги намеря. Считам, че колкото и тривиално да звучи, държавата след обществените промени преди 25 години, практически обърна гръб на спорта. Доказателство за това мое твърдение е състоянието на базите, които са или държавна, или общинска собственост. Виждаме, че там почти нищо не е направено. Държавата не поддържа собствените си съоръжения. Клубовете хвърлиха доста пари през тези години на преход за състезатели от чужбина със спорни качества. Това го доказва времето, защото участието на стотици чужденци в българския шампионат, с много редки изключения, не подобри нивото на първенството. Ние, българските треньори, включвам и себе си в това число, тъй като това е моята професия, също изоставаме от съвременните тенденции - методически на развитие на спорта. Много са причините, заради които нашият футбол изостава. Мерките, които ръководството на БФС изтъква, че са взети - че няма вмешателство в работата на националния селекционер, че се осигуряват добри хотели, добри условия, просто е хвърляне на прах в очите на феновете. 

- Нужни ли са промени в ръководството на БФС?
- Това е една от най-сериозните теми. Отдавна съм взе отношение по въпроса. Настоящото ръководство показа какво може да направи. Имаше достатъчно голям гратисен период и кредит на доверие от българското общество. Факт е, че през тези десет години, българският футбол върви и на национално, и на клубно равнище само назад. Мисля, че е достатъчно ясно и красноречиво доказателство, че трябва да има промяна, независимо от мнението и на президента на БФС, и на някои от членовете на Изпълкома, че те дават всичко от себе си и правят необходимото. Ще дам само един пример за сравнение. Заради некласирането на Италия на последния голям форум не само треньорът, но и президентът на Италианската футболна федерация си подадоха оставките. 

- Замислял ли сте се защо ЦСКА се докара дотук?
- Заради лошо ръководство, слаб мениджмънт...

- Въпросът е, че всеки е виждал как ЦСКА потъва и никой не е направил нищо. Не е нормално ЦСКА да е във "В" група. 
- Ние не упрекваме никого извън нашата кухня. Нормално е, когато се харчат много повече пари от тези, които се изкарват или ги има в касата, да се стигне до това състояние на огромни дългове. Вярвам и съм убеден, че тези дългове не са станали и без "помощта" на държавата. Потъването на ЦСКА е много дълъг период от години, в които държавата под една или друга форма не си е потърсила парите, които са й принадлежали. Гледната ми точка е, че държавата също е участвала косвено за стигането на ЦСКА до това положение. Струва ми се, че сега същата тази държава трябва да окаже някаква подкрепа, но не ЦСКА да бъде лошият пример и да остане такъв за всички клубове - че те могат да продължат да съществуват без да си плащат данъците. 

- Ще бъде ли отворен сектор "В" за полуфинала за купата на България срещу "Берое"?
- Ще се опитаме с възможностите, които имаме да коригираме забележките. След като сме готови, ще поискаме нова комисия, която да огледа сектор "В" и да получим разрешение да го използваме във важните мачове през пролетта. 

- Ще продължи ли Гриша Ганчев да издържа "червения" клуб? Питам ви, защото периодично в медиите излиза информация, че Гриша Ганчев се отказва, че няма повече сили...
- Това са тенденциозни информации. Имат за цел единствено да създадат колебание в привържениците на ЦСКА, да ги провокират да си задават въпроси, дали ще го има ЦСКА или няма да го има. Вярвам в предприемчивостта, в убежденията, в амбициите на Ганчев, че той ще продължи да се занимава с ЦСКА, да възроди ЦСКА. Гриша Ганчев е един много амбициозен и упорит човек и силно вярвам, че той ще доведе нещата до възраждане на клуба. Ако се учреди тази Висша лига, тя ще улесни тази задача. 

- Възможно ли е ЦСКА да вземе лиценза на "Литекс"?
- Има различни възможности. Едната е да продължим по пътя, по който сме тръгнали, а именно влизане в професионалния футбол. Естествено това може да стане, ако получим подкрепа от държавата, в частност от БФС. Как да получим подкрепа? Като продължим участието си с новото дружество, влизайки в професионалния футбол, но без финансовите задължения, защото едва ли ще се намери в България бизнесмен, включително и г-н Ганчев, който да плати едни огромни суми, незнайно още точно какви, говори се за около 30 млн. Другият вариант е продължаване на развитието на клуба от "Г" група. Считам, че това е убийствено за ЦСКА, защото това значи, че още четири години ЦСКА ще бъде в аматьорския футбол и плюс тази година, стават пет. Това е краят на ЦСКА. Другият вариант, за който споменахте е именно купуване на лиценз на клуб, който притежава такъв. Последният е Висшата лига. Това са възможностите. С днешна дата не може да се каже коя от тях е най-актуална по обясними причини - много е рано и няма ясни и точни критерии, за да знаем каква посока ще вземем.

- Бяхте селекционер на българския национален отбор на последното голямо първенство, за което се класирахме - Евро 2004. Кога отново България ще стигне до голям форум?
- Когато ние, българските специалисти започнем работа с децата и ги изградим на ниво, че те да станат конкурентни на средноевропейско равнище.