Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт разкри, че се опасява от расистки прояви по време на мача с България на 14 октомври и затова в отбора му превантивно се подготвят как да реагират, ако подобно нещо се случи на Националния стадион "Васил Левски". 

Към този момент националите са наказани със затваряне на 3000 места заради предишни расистки прояви. Но над БФС е налегнала нова санкция за расизъм, проявен насред "Уембли", за който вече е подадена жалба до УЕФА. Очаква се тя скоро да се произнесе по казуса и ако има наказание, то да е затваряне на целия стадион. 

"Да, притесняваме се от расизъм в София и това е нещо, за което сме планирали как да постъпим. Вече сме го обсъдили с момчетата, защото сме наясно, че в България има история с расизъм и искаме да сме уверени, че сме добре подготвени какво може да се случи и ще реагираме подобаващо."

"Така че ще поговорим как ще постъпим, но това ще се случи като се съберем отново заедно през октомври. Не мисля, че беше ОК да обсъждаме темата сега, защото има цял месец дотогава. Остава ни единствено да се надяваме, че няма да има расистки прояви, но не сме уверени, че ще отидем там и нищо такова няма да се случи", заяви Саутгейт. 

Българите вече два пъти са наказани за расизъм по време на настоящата евроквалификационна кампания, а сега се очаква и трета санкция. В Англия припомниха, че при последното гостуване на "трите лъва" в София през 2011 г. е имало маймунски звуци по адрес на Ашли Йънг, но тогава санкцията за БФС е била минимална.