В момента британските политици са разделени на два враждуващи лагера заради Брекзит, като управляващи и опозиция не могат да намерят общ език почти по никой въпрос. Но те безпрецендентно се обединиха по един казус - да натиснат УЕФА да изхвърли България от евроквалификациите. 

Причината е в расисткия скандал, който избухна в понеделник вечерта на Националния стадион "Васил Левски", когато на два пъти мачът между България и Англия беше спиран заради предупреждения по уредбата към феновете да спрат с актовете на расизъм срещу играчите от Албиона. 

Още във вторник сутринта спортният министър на Великобритания Найджъл Адамс пусна официално писмо до УЕФА, в което призова за бързи и жестоки действия спрямо България, но без да назовава какви да бъдат те. Доста по-далеч обаче стигна представител на опозицията. 

Д-р Розена Алин-Кан, която е министър на спорта в опозиционното правителство в сянка, директно призова чиновниците в Нион да изхвърлят българския национален отбор от по-нататъшното участие в кампанията заради "крайно разочароващите и дори плачевни сцени на расизъм в София" в понеделнишката вечер. 

Редица депутати и от управляващите, и от опозицията заеха подобна позиция, като във вчерашния ден и лично премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън взе отношения по скандала. Засега от УЕФА отблъскват натиска от английските институции поне в официалните си позиции.