Бившият английски национал Гари Невил вярва, че футболистите на Англия е трябвало да напуснат Националния стадион „Васил Левски”, за да защитят футболния си авторитет и да докажат с действия, че не са съгласни от случващото се. Бившият играч на Манчестър Юнайтед описа наказанието на България за расистките скандирания по време на мача като „чиста загуба на време”.

Наказанието от УЕФА за България е за два мача пред празни трибуни и 85 хиляди евро.

Редица анти-расистки организации критикуваха решението на европейската футболна централа, а Невил вече се увери, че футболистите трябва да вземат всичко в „техни ръце”. Бранителят, който има 85 мача за 12 години с Англия, се надява, че европейските страни вече ще вземат нужните мерки и фенове, чийто подобни възгласи се чуват по стадионите, да бъдат наказвани, а техните страни изхвърляни от надпреварите.

„Не мога да повярвам, че го казвам, но вече подкрепям решението на играчите на Англия да беше такова, че да напуснат терена в мача с България. Мисля, че всеки трябва да подкрепи момчетата и Гарет Саутгейт в подобно действие. Ако се случи сходно наказание с Англия, мисля, че други европейски отбори да подкрепят страната ни и да се откажат от тези турнири. Явно това трябва да стане, за да се промени нещо”, коменитра Невил пред Sky Sports.

„Никой от ръководните органи не може да се справи с тези ексцесии и е редно самите футболни нации да го направят. Трябва да се случи, защото ако си черен англичанин, играещ срещу България и те глобят с тези пари, то ти ще знаеш, че нищо не зависи от теб и това ще продължи. Тези пари не се плащат от феновете, злоупотребили със ситуацията. Напълно нормално е хората да изразят негодуванието си срещу ФИФА и УЕФА, че не се борят с този голям проблем. В този случай 85 хиляди евро и няколко мача няма да се справят със ситуацията. Ако почнат да глобяват федерациите с милиони евро, то тогава може да видим някакви действия”, продължи гневно Гари Невил.

„Това е моето становище. Глобявайте ги с милиона паундове, затваряйте им стадионите за дълъг период от време и ще видим дали всичко ще продължава”, призна още Гари Невил.