Националният отбор на България до 21 години се представи повече от достойно при визитата на връстниците си от Германия. Въпреки това, младите „лъвчета“ преклониха глава пред германците, губейки с 1:2 след дискусионно решение.

Тимът ни претърпя поражение в мач от квалификациите за Европейското първенство през 2025 година в Словакия.

Звездата на Борусия Дортмунд – Максимилиан Байер, даде аванс на домакините в Регенсбург след девет минути игра, ала Никола Илиев завърши отлична българска атака през първото полувреме и изравни резултата.

През втората част германците натиснаха нашите младежи, а северноирландският рефер даде доста спорна дузпа за домакините в 65-ата минута, която беше материализирана от Ник Волтемаде.

Победата осигури на 100% първото място за Германия в крайното класиране и тимът ще играе на Европейските финали догодина. Този мач пък за българите на Александър Димитров така или иначе беше без значение за класирането, тъй като „лъвчетата“ нямат шанс за продължаване напред.

След броени дни България ще играе с Израел в Унгария.

Нико Волтемаде от Маншафта създаде суматоха в наказателното поле на България след две минути, ала топката беше уловена от Дамян Христов. Германците натиснаха сериозно "лъвчетата", което им донесе гол в деветата минута. Райтц получи вдясно след опит за изчистване на топката от ъглов удар. Той центрира към звездата на Борусия Дортмунд - Максимилиан Байер, а той с глава разпечата вратата на Христов, за да открие - 1:0.

Контролът върху топката беше изцяло в полза на домакините, докато българите се опитваха да парират диагоналните им подавания, с които селекцията на Германия опитваше да разкъса дефанзивната линия, посочена от Александър Димитров. В 21-ата минута Никола Илиев се пребори за пространство и го превзе, след което комбинира с Марин Петков. Той му върна, а нападателят на Ботев отправи удар с десния крак, но той не принуди Атуболу да прави спасявяне на "Янщадион".

Guilliver/GettyImages
18 снимки

Димитър Папазов пусна зад себе си Азгнар Кнауф, който шутира силно посока вратата на Христов, ала футболистът на Айнтрахт Франкфурт не уцели родната врата. След 30 минути игра Марин Петков намери с центриране Борислав Рупанов. Нападателят на Септември опита да свали топката към свой съотборник, но топката се спря в гръб на германски бранител, след което защитата на домакините изчисти силно напред.

Девет преди края Кристиян Стоянов опита да изведе Илиев в наказателното на германците с пас по земя, но не успя. Топката се върна към Марин Петков, а той технично с пета остави отзад за Станислав Шопов. Играчът на ЦСКА изведе този път Илиев, а нападателят с мощен удар матира вратаря на германците, изравнявайки резултата в Регенсбург - 1:1.

Малко след тов капитанът на Германия - Ерик Мартел, се озова на стрелкова позиция и си откри коридор за удар, ала Дамян Христов парира лидера на домакините и изби. След това пък Велко Йеленкович действа безкомпромисно и изчисти. След малко повече от час игра германците стигнаха до възможност отново да излязат напред в резултата. Капитанът им - Ерик Мартел, стреля с глава, но Дамян Христов се намеси отлично и предотврати опасността. Положенията пред родната греда зачестиха, а Райтц центрира страхотно към Волтемаде, който стреля с глава, но Христов отново отрази.

В 65-ата минута германците получиха дузпа, след като реферът от Северна Ирландия прецени, че Борислав Рупанов е ритнал съперник в наказателното поле на нашия тим, макар повторенията далеч да не убедиха в това. Зад топката застана Ник Волтемаде, който със силен удар отново изведе германците напред.

Две преди края Атанас Чернев от Ботев Пловдив имаше шанс да порази вратата на Германия, след като Шопов му даде пас с глава, но бранителят се размина с топката и беше на броени метри от голлинията.

LIVE / ГЕРМАНИЯ - БЪЛГАРИЯ 2:1

1:0 Байер 9', 1:1 Илиев 37', 2:1 Волтемаде 66'-дузпа

Рефер: Бен МакМастър (Северна Ирландия)

Стадион: "Янщадион" (Регенсбург, Германия)

Германия U21: Атуболу – Тилман, Розенфелдер, Ари-Мби, Нетц – Кнауф, Райтц, Мартел, Байер – Волтемаде, Тресолди

България U21: Христов – Папазов, Чернев, Йеленкович, Георгиев – Шопов, Ценов, Стоянов – Петков, Рупанов, Н. Илиев