Полицията в Пловдив предприема мерки за спокойното протичане на футболната среща между националните отбори на България и Люксембург, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Двубоят между двата тима от турнира Лига на нациите е насрочен за 12 октомври (събота) от 19:00 часа на стадион "Христо Ботев". 

За обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението в деня на мача са ангажирани служители от структурите на областната дирекция на МВР и жандармерията. Екипите ще патрулират около зоната на спортното събитие и на територията на целия град и ще се намесват незабавно при сигнали за противообществени прояви или закононарушения.

В ангажиментите им ще влиза и осигуряване на пътната безопасност, като в интервала от 14:00 до 23:00 часа е възможно да се въведе временна забрана за преминаване на превозните средства в следните участъци около стадион „Христо Ботев“:-  бул. „Източен“, от кръстовището с бул. „Княгиня Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Санкт Петербург”;

-  ул. „Богомил“, от кръстовището с бул. „Източен” до кръстовището с ул. „Лев Толстой“;

-  ул. „Варшава“, от кръстовището с ул. „Богомил“ до кръстовището с ул. „Славянска“;

-  ул. „Лев Толстой”, в отсечката от бул. „Санкт Петербург” до кръговото кръстовище с ул. „Проф. Цветан Лазаров”, по ул. „Проф. Цветан Лазаров” и ул. „Димитър Ризов” до бул. „Освобождение”.

Допълнително е създадена и организация за безпрепятствено придвижване на привържениците на гостуващия отбор до стадион „Христо Ботев“. Те ще тръгнат под полицейски съпровод от сборен пункт на ул. „Димитър Ризов“, в близост до ресторант „Каменград“ и парк „Лаута“, и ще преминат през ул. „Професор Цветан Лазаров“ – ул. „Лев Толстой“ – ул. „Богомил“.  

От ОДМВР - Пловдив припомниха, че в деня на футболната среща със заповед на кмета на Община Пловдив се забранява продажбата на алкохол на територията на спортната зона и призоваха посетителите да се възползват от ранното започване на пропускателния режим – в 16:30 часа, за да се избегне струпване на входовете на стадиона.

Съгласно Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия до трибуните няма да бъдат допускани зрители под въздействие на алкохол или наркотични вещества, пренасящи забранени и опасни предмети и вещи или с наложена забрана за посещение на спортни мероприятия. Малолетни и непълнолетни ще влизат само с пълнолетен придружител.  

Поведението на публиката ще бъде заснемано със специални видеокамери и техническо средство за заснемане от въздуха, като при извършване на нарушение установените от записа лица ще понесат отговорността си по ЗООРПСМ и Наказателния кодекс.