Селекционерът на България Илиан Илиев разкри, че според него отборът може да играе много по-добре от показаното до този момент. Тимът се събра на подготовка за предстоящите два мача – срещу Люксембург в Пловдив и гостуването на Северна Ирландия.

„За нас беше важно да се върне живецът, отборният дух, да виждаме себераздаване. Имаше моменти, когато след загуба на топката по 3-4 човека от нашия отбор атакуваха съперника, което показва огромно желание. Естествено и резултатът е важен, но отборният дух също“, коментира Илиев в предаването "Арена спорт" по БНТ.

Селекционерът сподели и мнение дали футболистите са успели да се справят с напрежението, което се усещаше в състава през последните години.

„Направихме крачка напред да преодолеем напрежението, но него винаги ще го има. Играем пред цяла България, в каквото и състояние да е отборът, това е националният отбор. Направихме крачка напред. Предстоят ни трудни четири мача срещу отбори от нашата черга“, коментира треньорът на Черно море.

Илиан Илиев смята, че Илия Груев бележи ръст в представянето си.

„Засега няма нови контузени, има още мачове днес, след тях ще видим. Тези, които дойдоха на лагер, нямат проблеми. Първоначалният списък е това, но се контузиха Георги Русев, Илия Груев, повикахме други хора на техни места. Дано след днешните мачове не са налага да правим промени. Илия Груев показа голямо израстване в двете фази на играта. Показа изключително добра игра. Първоначално мислехме, че не е повреден менискуса и до месец ще се възстанови. Оказа се по-тежкото, около 5 месеца ще е възстановяването и ще се завърне, живот и здраве, за световните квалификации. Имам хора, които играят на неговата позиция, имаме 4-5 дни да решим кой ще играе на неговата позиция. Люксембург е от 14 години с един треньор, имат си изградени механизми, трябва да сме внимателни с тях“, добави националният селекционер.

Илиан Илиев обясни как е успял да върне самочувствието в отбора и как е решил проблемите в защита, след като в последните два двубоя националите ни не допуснаха попадение.

„В България имаме талантливи футболисти, които трябва да си върнат самочувствието. Трябва да нямаме други притеснения. В двата мача в Лига на нациите момчетата показаха добър футбол, можем да играем и по-добре, имаше моменти да играем със самочувствие. Трудно е да пресираш и да държиш високо темпо през целия мач. Срещу Беларус се представихме добре. Закъсняхме малко с промените. Имахме своите положения в края, но за съжаление пропуснахме. Със Северна Ирландия не искахме така да изиграем второто полувреме, трябваше да бъдем по-умни. Футболистите го направиха с изключение на няколко центрирания, в които имахме проблеми. Играта в защита е функция на целия отбор и започва от нападателите и полузащитниците“, каза Илиев.

Селекционерът коментира и дали в първенството на България трябва да има ограничение на броя на чуждестранните състезатели.

„Това е функция на БФС. Не сме го коментирали, няма и да го правя, няма и да се оплаквам. Нас са ни избрали да опитаме с наличното да направим така, че българският национален отбор по футбол да се представи добре“, завърши Илиев.