Жребият в Нион отреди, че българският национален отбор ще се изправи срещу Унгария в първия бараж по пътя към Евро 2020. Битката ще е на Националния стадион "Васил Левски" на 26 март, а победителят ще е домакин на финалния сблъсък на 31 март срещу победителя от мача между Исландия и Румъния. 

И така изниква въпросът: Кои са унгарците и как се представяме срещу тях? В исторически план, националният отбор на Унгария има огромно надмощие над "трикольорите". Двата тима имат 25 мача помежду си, като почти половината от тях са спечелени от "маджарите" - 12.

Победите за България са само 6, докато равенствата са 7. Трябва да се отбележи, че в тази статистика са включени и мачовете между "Б"-отборите и олимпийските състави на двете държави. А в средата на миналия век те са изключително силни и за българи, и за унгарци, така че няма как да се махнат от общата сметка. 

Но голямата част от успехите на Унгария са по време на периода, когато този отбор е най-силният в света по времето преди и след Втората Световна война. През 30-те, 40-те и 50-те години на миналия век, когато "маджарите" газят всичко наред, двата тима се срещат 10 пъти. От тях има 7 победи за Унгария, само една е за "лъвовете" и равенствата са 2. 

Всъщност, последната победа на Унгария над България в официален мач е на 30 октомври 1985 г. Тогава в Будапеща нашите падат с 1:3. Подробността е, че тогава това е среща между "Б"-отборите на двете страни. Така, ако гледаме само мачовете на ниво "А"-национални отбори, "маджарите" не са ни побеждавали от 31 март 1974 г. или 46 години към датата на следващата ни среща!

При това, тогава двата тима се срещат в Будапеща в контролен мач, в който домакините надделяват отново с 3:1. А последният успех на "маджарите" в квалификационен мач е от 25 септември 1971 г. в битка за място на Евро '72. Тогава те надделяват с 2:0, а това е първият мач на България след огромната трагедия със смъртта на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков на 30 юни 1971 г. 

Последният към момента двубой между двете държави е на 29 февруари 2012 г. Тогава в контрола, играна в Дьор, всичко приключва при равенство 1:1. Този мач е дебютът на Любо Пенев начело на България и в него стигаме до равенството в 87-та минута с гол на Валери Божинов. Преди това Адам Салай е открил за домакините преди почивката. Той и в момента е част от националния отбор и дори му е вицекапитан. 

През този век имаме четири мача с унгарците, от които печелим два, а в другите два се стига до хиксове. Последните ни квалификационни мачове с тях бяха за място на Мондиал 2006, като победихме в София с 2:0, а в Будапеща стигнахме пак до 1:1.