Когато това лято българските журналисти се трупаха на ВИП-а на Аерогара София за да щракнат или да изкопчат няколко думи от Силвестър Сталоун, Брус Уилис, Джейсън Стейтъм и останалите участващи в суперекшъна „Непобедимите 2”, едва ли са предполагали, че само няколко месеца по-късно, техните колеги от спортните редакции ще правят същото. Само, че на терминала за обикновени пътници. И това е само една от разликите! Останалите - последната (за тази година) сцена се снима в Прага, героите не са мускулести бабаити, идващи от Лос Анджелис, а млади момчета от Пиринска Македония, град Левски, софийските квартали „Хаджи Димитър” и „Коньовица” и т.н.

Да, това са „Непобедимите”. Само, че не на режисьора Саймън Уест, а на Любо Пенев. И напълно заслужиха да ги наричаме така. Заради това, което свършиха в рамките на по-малко от година. От 29 февруари до 16 октомври. За този кратък период от време те станаха ОТБОР. Без принцове и принцеси, без коне и каляски, както каза Ники Михайлов.

Може да прозвучи изтъркано, но е факт – най-сетне в представителния ни тим имаме колектив. А не сбор от футболисти. И на Летна в Прага ясно се видя, че когато всеки помага на всеки на терена, нещата могат да се получат. И ако на някой равенството срещу Чехия му се струва малко, нека си припомни как завършиха последните ни гостувания край река Вълтава. Ако някой си мисли, че равенства срещу втория на европейското Италия, четвъртфиналиста Чехия и Дания, на която няколко секунди и едно грешно съдийско решение попречиха да излезе от групата, не са нищо, нека си спомни предишните ни квалификации. В които, ако някой тръснеше листа с класирането, можеше и да не видим къде сме завършили.

Сега пък не трябва да се превъзбуждаме и да почваме да кроим планове за Бразилия. Класиране за световното на този етап изглежда толкова далечно, колкото и разстоянието от Александър Невски до статуята на Христос в Рио. Едва ли и най-големия оптимист е слагал в сметките си повече от 3 точки в първите 4 мача. Е, те сега са двойно повече. Сега просто си чакаме мача с Малта, после този с Дания и т.н. Феновете може да са спокойни, че няма да бъдат посрамени.

Българите трябва да се радват и да си кътат този отбор. Така както започнаха да го правят лека-полека. Защото това е шанса на родния запалянко да се покаже пред колегите си на Запад. С клубните ни тимове ясно се вижда, че няма да стане. Така както го направиха близо 1000 българи в центъра на Европа. В Прага те показаха, че самочувствието им придобито покрай този отбор, вече не отстъпва на местните фенове, които това лято драха гърла на Европейското.

Та това са те – „Непобедимите” на Любо Пенев. Не очаквайте от тях бирени скандали, сеири, отказвания и молби за връщания в националния. Не очаквайте и да са като „Непобедимите” на Венгер! Това си е българският национален отбор по футбол и той отново ни радва!

Със съдействието на бар „19 Hole”, царството на футболните мачове в центъра на София!

ул. „Христо Белчев“ N6

Телефон за резервации: 02/ 9876 019