Легендата на българския футбол – Красимир Балъков, си спомни за последното ни участие на Европейско първенство в Португалия през 2004-а година в рубриката „100 години организиран футбол в България“ в предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT.

Той разказа интересни подробности от ключовата квалификация срещу Хърватия на Националния стадион „Васил Левски“, която „лъвовете“ печелят с 2:0.

„Явно, че тези играчи имаха изключително големи качества, спор няма. Но не беше отборът, както преди тях, когато ние играхме Златната генерация. При нас нямаше само трима играчи, а 10-15 играчи. Дори двама да махнеш, други да влязат, няма да се усети такава голяма разлика. Докато тази генерация беше с по-малък брой такива играчи и моето връщане в националния отбор явно допринесе за по-добрия климат и по-добрата атмосфера. С добри игри успяхме да се класираме“, започна Балъков.

„Един от тези мачове беше с Хърватска вкъщи. Аз няма да забравя каква атмосфера беше преди мача с Хърватска. Стадионът беше пълен! Ние, като загрявахме, беше уникална атмосфера. Дори при Златното поколение нямаше такава атмосфера. На самата загрявка публиката толкова много ни зареждаше с енергия, че нямаше как да не победим. Бербатов беше на един крак, а аз бях на крак и половина, защото имах една контузия, която я лекувах само и само, за да мога да изиграя мача с Хърватска. Поради тази причина аз играх много по-изтеглен назад, за разлика от другите мачове. Играх като „шестица“, а Стилиян го пуснахме повече на моята позиция. Така вкара и гола Стилиян. В случая беше много голяма изненада за отбора на Хърватска и по този начин ги пречупихме. Аз поемах повече отговорност при изнасяне на топката отзад, а той отиваше и излизаше от дълбочина напред. Дотогава не го бяхме правили. Победихме си ги 2:0, а можехме и повече да ги бием. Хърватска бяха много здрав отбор“, каза още Балъков.