Българският футболен съюз установи партньорски взаимоотношения с държавната асоциация по текбол, както и със световната федерация FITEQ, в резултат на които Национална футболна база "Бояна" вече ще бъде арена и на двубои по атрактивната дисциплина.

В Дома на футбола вече пристигна специално изработена от FITEQ професионална маса за текбол, брандирана със символите на българските национални отбори, като представянето на проекта пред медиите ще се проведе утре, 28 май, от 11:00 ч., в НФБ "Бояна".

Събитието ще бъде съпроводено с демонстративни мачове с участието на треньори и футболисти на България, а официален гост ще бъде председателят на родната федерация по текбол - знаменитият олимпийски шампион по вдигане на тежести Севдалин Маринов.

Партньорството между БФС и FITEQ се реализира по лична инициатива на националния селекционер Ясен Петров, който е сред най-запалените почитатели на ефектната дисциплина у нас.

Както е известно, текболът е сред най-предпочитаните допълнения към тренировъчните методи за професионалните футболисти, като целта на FITEQ е комбинацията между тенис на маса и футбол да бъде включена в програмата на Олимпийските игри от 2028-а.

Текбол е един вид комбинация между тенис на маса и футбол, с разликата, че масата тук е с малко по-особена форма - тя е с форма на дъга, наклонена в двата края.

Играчите имат право да жонглират с топката до три пъти, след което тя трябва да бъде изпратена в противниковата половина.

Иначе представителният отбор на България по футбол се събира днес за лагера, който включва и три контролни срещи- със Словакия, с Русия и Франция. Играчите, които са ангажирани в баража за квотата за Лигата на Конференциите, ще се присъединят веднага след мача Арда- Черно море.