През лятото Гьозтепе на Станимир Стоилов привлече халфа на Славия Исак Соле. 23-годишният футболист премина в редиците на „жълто-червените“ под наем, като може да бъде откупен. Полузащитникът се наложи в състава на измирския клуб, като е започнал от първата минута във всеки един от четирите мача на отбора до момента.

Gong.bg се свърза с национала на ЦАР, който говори специално за нашата медия за трансфера си и как за една година стигна от втора дивизия на Румъния до елита на Турция. Соле сподели мнението си за Мъри, както и готов ли е отборът да се класира за евротурнирите през този сезон, каквато цел постави българският специалист.

Исак коментира и трансферите на съотборниците си в националния отбор Годуин Коялипу и Карл Намнганда в ЦСКА и Пирин Благоевград.

„В Гьозтепе се чувствам много добре. Когато дойдох в клуба, всеки ме посрещна с добре дошъл. Бях много щастлив. Този клуб е като семейство за мен“, започна Соле пред Gong.bg.

“Трансферът ми от Славия в Гьозтепе се случи лесно. Моят треньор (б.а. Станимир Стоилов) е българин и връзката стана бързо. Той познава всички в бившия ми клуб. Почувствах се добре, той може би е гледал някой мой мач в България и ме е видял“.

„Мой приятел играеше в Гьозтепе миналата година. Говорих с него. Той ми разказа за какъв клуб става дума. Треньорът е от България и сигурно ме познава. Каза ми, че може да ме научи на много неща и да подобри представянето ми. Когато моят приятел ми каза това, проверих профила на Гьозтепе, видях всичко за клуба и разбрах, че това е отличен избор за мен. Моето семейство също ми каза, че това е много добра опция. Казаха ми, че кариерата ми може да се промени, ако отида в Гьозтепе, защото проектът на клуба е много добър“.

Преди една година Исак Соле подписа с втородивизионния румънски Прогресул Спартак. За 12 месеца той демонстрира страхотен прогрес в кариерата си и вече е титуляр в клуб от елита на Турция. „Мога да обясня тази ситуация. Това е футболът и затова ние го харесваме толкова много. Преди една година играех в Румъния, при добър треньор, а сега съм в Турция. Във футбола трябва да се подобряваш всеки път, всеки ден, във всяка тренировка. Когато си на терена, трябва да работиш, за да се подобряваш. Това не е най-доброто от мен. Аз трябва да работя много, а това да е само една стъпка от моята кариера“.

Соле е под наем в Гьозтепе от Славия, като това е мотивация за него да си заслужи постоянен договор с измирския клуб. „Това е само първата стъпка. Аз трябва да подобрявам моята игра. Сега трябва да играя, да слушам треньора и да правя това, на което той ме учи. Не знам какво ще е бъдещето за мен, но съм готов за него“.

Халфът сподели и мнението си за Станимир Стоилов. „Харесвам го твърде много. Наистина! Харесвам начинът, по който играем и това, което иска от нас. Когато ти говори, трябва да го слушаш. Ако не го правиш, може да те убие (смее се). Затова го харесвам. Може да се забавляваш с него, както той има респект към теб, така и ти към него. Бих бил до него винаги, във всеки един мач. Като отбор играем добре и се надявам да продължим по същия начин. Всеки футболист слуша какво иска треньорът от него, след което го изпълнява“.

Дебютът на Исак Соле на стадион „Гюрсел Аксел“ беше при равенството 2:2 срещу Фенербахче. „Беше невероятно. Пожелавам си всеки мач да е такъв – стадионът беше пълен, всеки ни подкрепяше. Хареса ми енергията, беше много добре. Когато слушаме треньора, винаги може да постигнем добър резултат. Така беше и в този мач“.

„Щом Станимир Стоилов каза, че ще се борим за Европа, значи можем да го постигнем. Аз му вярвам“, каза той относно поставената цел пред отбора от Мъри – класиране в евротурнирите.

Исак Соле говори и за отношенията със своя брат Умар. През последните 4 години той беше основен футболист на Залцбург. „Връзката ни е силна. Говорим си всеки ден. Той е щастлив от моя трансфер в Гьозтепе. Същото е и при мен. Ако се нуждае от нещо, аз съм до него. Така е в моето семейство. Добре е, че той играе в добър отбор, има добър треньор и си говорим за футбол всеки ден“.

Двама от съотборниците на полузащитника в националния отбор на ЦАР Годуин Коялипу и Карл Намнганда подписаха с ЦСКА и Пирин Благоевград през това лято. „Те са мои съотборници в националния отбор, а в живота са мои приятели. Надявам се да се представят на ниво в отборите си. Говорихме преди да дойдат в България. Щастлив съм за тях“.

За финал попитахме Соле дали разликата между футбола у нас и този в Турция е голяма. „Футболът във всяка страна е различен. В Турция сега има много звезди. Някои хора предпочитат да гледат футбол от България, други от Турция. Не искам да казвам къде е по-добре. Във всяка страна има добри отбори, които играят добър футбол“.