Лудогорец направи слаб мач срещу Стяуа и това е основната причина за загубата на стадион „Национал Арена“. От българския шампион се очаква много повече, а с показаното в Букурещ пробивът в групите на Шампионската лига се отдалечи, но все още е достижим. Едно е ясно – Стяуа е добър отбор, но не е Базел и  може да бъде преодолян. За тази цел след седмица играта на българите трябва да е различна. Всъщност трябва да е такава, каквато сме свикнали да гледаме от отбора. 

След края на срещата Константин Гълка заяви, че неговите футболисти не са оставили играчите на Лудогорец да дишат. Твърдение право в целта. Лудогорец бе неутрализиран с основновното им оръжие – контролът върху играта, както се казва - с твоите камъни по твоята глава. Стяуа контролираше играта, темпото и мача като цяло. Това е нещо, което футболистите на Лудогорец са свикнали те да правят и явно изпитват затруднения, когато бъдат притиснати и загубят контрола на събитията. Домакините принудиха Лудогорец да изнася топката с дълги подавания напред, което със сигурност не е силата на отбора, а когато Владо  Стоянов не изпращаше кълбото в тъч, то много лесно бе печелено от домакините.

На този етап от турнира имаме възможност да анализираме и чистата статистика, а тя говори много повече от голите думи. Цифрите обаче показва доста неща, които след седмица определено трябва да се променят. Със сигурност Лудогорец трябва да вдигне процента на точните си пасове. По традиция в групите на Шампионската лига отборите държат ниво над 80, дори над 85% точни пасове. Лудогорец стигна до 75% и то в самия край на срещата. Нужно е още работа в тази насока. Да, домакините също не могат да се похвалят с много по-висок процент, но той бе достатъчен за 1:0.

От изключителна важност за Лудогорец е играта на ключови футболисти. Марселиньо със сигурност не бе този Марселиньо, когото сме свикнали да гледаме. Доста слабо ангажиран в дефанзивен план, което през първото полувреме отвори голяма дупка в центъра, а тя успешно бе използвана от футболистите на Стяуа. Мисиджан също не бе на висота. Въпреки няколкото интересни решения в атака холандецът е с не много добра статистика. От 40 паса е объркал 17. Новото попълнения Йонес Хамза все още се чувства чужд елемент в този отбор и това е видно. Въпреки изключителната си трудоспособност и почти 12 км. пробягано разстояние ефективността на тунезиецът бе малка. Хамза губеше почти всяка борба за висока топка и случаите, в които изпреварваше Шукала, бяха изключително малко. Роман Безяк със сигурност имаше място на терена снощи пък било то и за двадесетина минути.

В този мач Владо Стоянов показа, че е висока класа вратар, чието място не е в българското първенство. Спасената дузпа е най-малкото, заради което националът заслужава суперлативи. 

Голът на Стяуа? Той дойде след колективна грешка най-вече на трима футболисти на Лудогорец, които останаха статични и наблюдаваха как Кипчиу влиза в наказателното поле и търси топката. Този анализ обаче остава за треньора.

Ясно е, че Георги Дерменджиев има 7 дни, за да направи нужните корекции. Стяуа е отбор, който опитва да практикува същия стил като Лудогорец и го прави доста добре, а това се превръща в проблем за българите. Шампионите със сигурност не са свикнали да играят срещу такива съперници, защото в България всички се надлъгват, а не се надиграват с „орлите“. Стяуа обаче е друга бира и го показа ясно пред 35 хиляди в Букурещ.

Резултатът 1:0 може да се окаже и по-добра опция от 0:0, защото ще принуди Лудогорец да излезе напред и да търси гола, което е силата на българите. Другата опция, с „клатенето“ от самото начало и дебнене за грешка на съперника, изглежда по-плашеща и опасна.