Новият шеф на Съдийската комисия в България – Виктор Касай даде първата си пресконференция на новия пост пред български медии. Бившият унгарски рефер говори по много теми свързани с ръководенето на футболните срещи, технологията VAR, нивото на арбитрите у нас и целите, които той и екипът му са си поставили.

„Благодаря ви за интереса към тази пресконференция. Видях това като много интересен проект и голямо предизвикателство за всички страни – съдии, фенове, клубове, ръководство на федерацията. Съдийството е нещо много интересно и бях щастлив от поканата на Борислав Михайлов. Идеята за моето привличане е да се развият множество проекти. Надявам се работата ми да бъде от полза за всички“, започна Касай.

„Мисля, че най-интересното винаги са реферските грешки. Това е най-важната работа за мен. Ако няма грешки и журналистите няма да са тук. Ще съм щастлив да помогна на съдиите да правят по-малко грешки. В момента с колегите ми събираме информация. Провеждаме много срещи и когато имам цялостната картина пред себе си, с моя екип ще решим как ще действаме по най-приоритетните въпроси. Ще работим за подобряване на съдийството, но няма как да няма грешки, невъзможно е. Дори да доведем най-добрите съдии от Испания и Италия пак ще има грешки. Целта е да ги сведем до минимум“, разясни той.

Антон Узунов
27 снимки

„Аз съм много щастлив, че имаме възможност да използваме системата VAR. Вярвам, че тя е от помощ на всички – съдии, капитани, клубове, фенове. Това е първият сезон на системата в България. Проверени са 131 ситуации чрез нея. Това не е много. Съдиите също се учат и подобряват нивото си в ползването на VAR. Надявам се това да продължи. Истината е, че всеки от българските съдии я е използвал средно около 3-4 пъти досега. Най-добрият български арбитър е ръководил 11 мача с технологията. Това е изцяло нова система, всяко начало е трудно. Съдиите над 100 години разполагаха само със свирка и два картона. Чуждата практика показва, че първите 1-2 години е най-трудно. Тестове в Съединените американски щати и Италия го доказват“.

„Моята работа тук не е свързана с клубовете. Ще третирам всички тях еднакво. Ще поддържам служебен контакт с тях. Искам всички клубове да ми вярват. Желая и да има справедливост на терена, в отношенията. Ако даден рефер се справя добре, ще расте в сферата, но ако не се, ще си понася последствията. Естествено, никого няма да убием“, пошегува се Касай.

"Навсякъде футболът е различен и има много разновидности и специфики. Сложното е да намерим съдии, които са наясно с местните нрави и традиции. Хубаво е, че тук съдиите са българи – това не искам да го променям. Важно е, разбира се, те да изпълняват съвестно своите задължения“, завърши унгарецът.