Националът Иван Лилов излиза утре със своя Олин Едирне срещу Галатасарай на старта на турското първенство. Баскетболистът ще играе в един от най-силните шампионати в Европа. Лилов вече игра в контролите на Олин, както и в турнира за Купата на страната. „Имаше го периода на приспособяване. В началото ми беше малко по-трудно докато свикна, докато се запозная с всички, но вече свикнах. Всички момчета са много готини и нямам проблеми с никой. Треньорът е много добър, помощниците- също. Вече се чувствам все едно съм бил няколко години тук. Професионализмът е на ниво. Никога не съм бил на такъв професионализъм като тук. Надявам се да се развивам и да побеждавам”, заяви Иван Лилов пред Гонг от Турция.

„В момента отборът е доста по-млад от миналата година. Средната възраст е около 23-24 години, а миналата година е била 32. Треньорът каза, че целите ни са да сме в първата осмица. Доста ще е трудно, защото доста отбори са направили добри селекции. Играхме с Фенербахче за Купата, но ни победиха, а утре стартираме първенството срещу Галатасарай и ще видим какво ни е нивото. Мисля, че можем да победим всеки, но може и всеки да ни победи. Зависи как ще ни тръгне играта. В Турция всеки отбор може да победи всеки”, коментира националът за нивото на турския си отбор.

„Има голям медиен интерес. Всеки вестник, особено тук в Одрин пише нещо за баскетбол всеки един ден. Няма ден, който да пропуснат. Дори на вечерните ни тренировки идват минимум 10-15 човека да ни гледат. Постоянно идват фенове да ни гледат. След това ни искат автографи, снимат се с нас, питат ни от къде сме. Треньорът каза, че даже зимата миналата година е стигало до 100 човека на тренировка. А на мач залата постоянно се пълни. Тя не е голяма, около 2000 човека, но постоянно на всеки домакински мач е пълна. Ще видим утре как ще е. На Купата не се представихме добре. През първия ден победихме Тофаш, играхме много добре, отборно и победихме. През втория ден играхме слабо в нападение и Мерсин ни победи. Третият ден трябваше да победим Фенербахче, но те са много класен отбор. От доста години играят с постоянен състав и имат само по едно-две попълнения. Победиха ни и срещу тях нямахме много шанс. За контролите доста игрово време получавах, за което съм доволен, но за това как съм се представил треньорът може да каже. Дано да получавам игрово време и в шампионата. За да се развивам трябва да играя и на мен това ми е целта”, сподели още Иван Лилов.

„Доста по-различно е от българското първенство. Доста по-корав баскетбол се играе. Доста по-професионално е отношението на играчи към съдии. Нямаш никакво право дори да говориш нормално със съдията, директно ти дават техническо. Изпитвам голямо нетърпение. Много съм развълнуван. За първи път ще играя срещу такива големи отбори и имена. Надявам се да се представям добре и да нямам контузии. Абсолютно много съм развълнуван. В момента в Турция отборите се развиват много, подписват с много силни играчи. Доста следено първенство и може би едно от най-силните в Европа”, каза Лилов, а на въпрос за близките и приятелите заяви: „Да, мъчно ми е за България, за приятелите и за семейството, но хубавото е, че аз съм близо до границата и постоянно идват да ме виждат. Утре ще дойдат доста приятели да ни гледат. Беше ми трудно в началото, но вече свикнах, пък и всяко начало е трудно.”