Дейвид Блат обясни причините, поради които е решил точно сега да напусне поста старши треньор на националния отбор на Русия, като изцяло лични. Той изпрати своето изявление до Руската баскетболна федерация, която го публикува, след съобщението за оставката.

„Решението ми е базирано изцяло на личното ми усещане, че сега е точният момент. Правя го изцяло по лични причини,“ пише Блат. Той продължава да работи като клубен треньор на Макаби Тел Авив.

„Постиженията ни са невероятни, и ще останат в историята. Влиянието, което оказахме върху развитието на баскетбола в Русия е много позитивно. Благодарен съм, че федерацията ми даде шанс да работя с такива страхотни талантливи руски баскетболисти. Те успяха да изпълнят моите изисквания, да направят нужните жертви, за да спечелят всичко, което успяха, всички награди и постижения, за руския баскетбол и спорт като цяло.“

Блат благодари за приема от страна на цяла Русия, и споделя, че се е чувствал като част от руския народ, нещо, което винаги ще помни.

„Напускам поста горд и удовлетворен от това, че сега руският национален отбор се намира в своя пик на развитие. По света познават и уважават руския баскетбол, и бъдещето му е вече светло. Ще ми липсва всичко това. За мен беше чест да работя и служа на Русия. Късмет и довиждане,“ завършва обръщението на Дейвид Блат.