Турнирът "Beach Pro Tour" в Свети Влас е важна и голяма крачка за плажния волейбол в България – около това мнение се обединиха участниците в пресконференцията, която се проведе днес в БТА. Страната ни ще приеме за първи път надпревара от категория Futures, като това ще се случи между 6 и 9 юни на плаж "Венид бийч" в яхтеното пристанище "Марина Диневи".

 "Много съм радостен и щастлив ще бъдем домакин на такъв престижен турнир. За нас това е много голяма възможност да покажем, че България е едно страхотно място за организиране на състезания по плажен волейбол. Пясъкът в Свети Влас е от най-високо качество. Изпратихме проба до Международната централа за сертифициране и това показа тяхното заключение. На плажния волейбол все още не е обърнато достатъчно внимание и нашата цел е да променим това", заяви Любомир Ганев, президент на Българска федерация по волейбол (БФВ).

 България получи домакинство на кръг от световната обиколка Volleyball World Beach Pro Tour в едва третото издание от създаването ѝ. Организацията е поверена на промоутърите в лицето на "Ню Бояна Филмс Студиос" и "Диневи Груп", които също за трета поредна година ще проведат състезание по плажен волейбол в Свети Влас.

 "За трета поредна година сме в красивата обстановка на Марина Диневи, една от най-хубавите локации на българското крайбрежие, и много се радваме, че тази година сме домакини на турнир от международно ниво. Както знаете, това е олимпийска година и плажният волейбол ще получи много внимание. Много силни чуждестранни състезатели от целия свят ще пристигнат в Свети Влас, за да участват в турнира, както и някои от най-добрите наши български състезатели, които ще премерят сили с тях. Това ще ни помогне да видим къде стои българският плажен волейбол в сравнение с останалите. България има дългогодишни традиции и отлични състезатели във волейбола. Разбира се, плажният волейбол е различен спорт, но двата спорта си приличат по основните елементи като сервис, посрещане, разпределяне, атака... Така че имаме огромен потенциал. Просто трябва да излезем на плажа и да играем", посочи Ярив Лернер, който е представител на промоутъра "Ню Бояна Филм Студиос".