Един от най-добрите баскетболни треньори в света – Дейвид Блат – подаде оставка от поста национален селекционер на Русия. В официално обръщение, Руската баскетболна федерация обяви решението на Блат.

„Дейвид Блат реши да напусне поста старши треньор на мъжкия национален отбор на Русия. По време на седемте години под негово ръководство, отборът постигна най-големите успехи в историята на руския баскетбол – бронзови медали от Олимпиадата в Лондон, европейска титла през 2007-ма, и бронзови медали на Евробаскет 2011. Руската баскетболна федерация благодари на Дейвид за съвместната работа, желае му здраве и късмет в бъдеще,“ пише в текста на комюникето.

Дейвид Блат пое Русия след разочароващо представяне на Европейското първенство през 2005-та, и обърна нещата за Сборная дотам, че само две години по-късно тимът стара шампион на Стария континент, след победа насред Испания над домакините.

Сега Блат ще се съсредоточи върху работата си като старши треньор на клубния си тим Макаби Тел Авив.

Русия тепърва ще мисли върху кандидатурите за наследник на тежкия пост. Следващото предизвикателство за Сборная е Евробаскет 2013 в Словения, където ще се търси подобаващо класиране, което да прати тима на Световното първенство през 2014-та в Испания.