Нервно начало, доста битка под коша, много лакти и меле за край - това предложи мачът между САЩ и Литва - първият полуфинал от Световното първенство по баскетбол.

Още след четвъртфиналите литовците обявиха, че не се страхуват от американците, защото те не са "не-човеци", и влязоха без притеснения в боя. Буквално.

Центърът на Литва и Торонто Раптърс Йонас Валанчунас вся респект в съперниците, с които често се среща в НБА, като използваше лактите си на границите на умереното. И без това лесно запалимият нрав на ДеМаркъс Къзънс разбира се се прояви в този момент, и малко преди края на първото полувреме двамата за малко да се хванат за гушите, след като Валанчунас заби лакът в гърлото на Къзънс.

Може би в крайна сметка литовецът можеше да се смята за краен победител от персоналния двубой, след като Къзънс се задържа на терена само 13 минути, и напусна за лични нарушения, видимо ядосан, макар и в края на мача, при повече от благоприятен резултат за САЩ.

След последния съдийски сигнал обаче отново имаше поводи за сдърпване между двата състава. Дариуш Лавринович бе един от играчите в центъра на събитията, но старши треньорът на САЩ Майк Кжижевски се намеси авторитетно, и прекрати всички драми.