Най-очакваното нещо на Световното първенство по баскетбол е факт - американските звезди са на финала на шампионата. Сега им остава и последната очаквана задача - да спечелят титлата в неделя. 

До последния етап на надпреварата баскетболистите на САЩ стигнаха след поредната си повече от убедителна победа. В тяхна жертва се превърнаха литовците, които бяха разгромени с близо 30 точки - 96:68. 

Интрига и малка разлика в полза на американците имаше само в началото. Но това е нещо нормално за тях на това първенство, защото те почти винаги тръгваха малко тромаво, но впоследствие набираха скорост и не оставяха шанс на съперника. 

И сега не беше по-различно. След първата част американците водеха само с три точки, а на почивката - с осем. До тогава и литовците имаха съпротивителни сили, но в третата част момчетата на Майк Кжижевски сложиха нещата по местата им. 

Те рядко бъркаха в далечната стрелба, овладяваха борбите, организираха светкавични атаки и това нямаше как да бъде спряно от литовците.  Тогава натрупаха огромната си разлика и тя надхвърли 20 точки.

В края на мача дори на моменти достигаше и 30 точки, но в последните минути оборотите паднаха и звездите от САЩ се задоволиха с успеха с 96:68 или "само" с 28 точки разлика. 

Всички играчи на Майк Кжижевски бяха на ниво, но най-резултатен от тях беше Кайри Ървинг с 18 точки, а Клей Томпсън добави 16. Руди Гей беше най-добър борец под коша за американците и овладя 7 отскочили топки. 

Валанчунас и Кузминскас бяха най-добри за литовците. Те завършиха с по 15 точки, като вторият овладя две борби повече от първия - 9 срещу 7. Така въпреки усилията на европейския тим, изненада нямаше как да има и САЩ взе поредната си победа с голяма преднина. 

Така световните шампиони се класираха за финала в неделя и очакват съперника си измежду Франция и Сърбия. Литовците пък ще спорят за бронзовите медали, като мачът им е в събота.