Националният отбор на България по баскетбол за мъже пътува във вторник за Минск за последния си мач от първата фаза на квалификациите за Световното първенство в Китай през 2019-а година.

Българите са лидери в своята група с три победи от три мача.

Нов успех за баскетболистите, продължават напред в световните квалификации

Последният мач на националите е срещу Беларус, като той има значение за нас само за крайното класиране в групата, напомнят от родната федерация.

Жребият за същинските квалификации бе изтеглен в началото на май. Отборите, борещи се за място на шампионата в Китай през 2019-а, са разпределени в осем групи по четири.

На 24 август всички отбори, класирали се от предварителните квалификации ще участват в нов жребий, след който ще научат следващите си съперници по пътя към Китай.

Ако България завърши на първото място в първата фаза, ще попадне в една от тези четири групи:

Група B: Турция, Латвия, Украйна;

Група D: Италия, Хърватия, Румъния;

Група F: Чехия, Исландия, Финландия;

Група H: Израел, Великобритания, Гърция.

Втората позиция в предварителния етап ще прати националите в някоя от следните групи:

Група A: Черна гора, Словения, Испания;

Група C: Полша, Литва, Унгария;

Група E: Белгия, Франция, Русия;

Група G: Германия, Сърбия, Грузия.

Първите три тима в крайното класиране във всяка група продължават в следващия етап, където 24-те отбора ще бъдат разпределени в четири групи. Двубоите от тях ще бъдат изиграни през септември и ноември 2018 г. и февруари 2019 г. Първите три тима от всяка от тези четири групи от Зона Европа ще играят на шампионата на планетата - общо 12.

Право на участие ще получат още по 7 отбора от Америка и Азия, както и 5 от Африка. Домакинът Китай се класира директно.