Варненският съдия Михаил Кръстев е бил притиснат да промени показанията си от доклад за нанесен му шамар и отправени обидни думи от състезател по негов адрес и по адрес на колегите му след края на мача в Североизточната В група между „Скрита сила” Мъдрево и „Белица”. Това разказа в ефира на Дарик Варна самият потърпевш. След края на този двубой, играл се на 9-и април в село Мъдрево състезател на домакините се приближава до асистент съдията Михаил Кръстев с порция обидни думи и му удря шамар. Инцидентът е бил подробно отразен в доклада на главния съдия. На следващия ден след проведеното заседание при ЗС-БФС Варна на провинилия се състезател е наложено наказание лишаване от състезателни права за 8 срещи на основание чл.25 ал.2 от Дисциплинарния правилник на БФС. По-късно обаче, асистент реферът Михаил Кръстев разказа, че под „натиск” от страна на Хугас Месропов (член на СК при ЗС-БФС Варна) и г-н Петър Петров (секретар на ЗС-БФС Варна) е бил принуден да смени показанията си в допълнителния доклад.

Едва 21 годишният Михаил Кръстев присъства днес в ефира на Дарик с колегата си също съдия от Варна Мартин Балулов, който застана твърдо зад него и по-късно разказа и за други случаи, в които инциденти с ударени рефери дори не са били отбелязвани в доклади след мачове.

Предлагаме ви разказа на Михаил Кръстев в ефира на Дарик:

„Ще започна от назначаването на съдийската бригада за горепосочената среща, която беше в състав: главен съдия- Драгомир Драганов(Варна); асистент съдии- Михаил Кръстев и Цветомир Валентинов(Варна),делегат на БФС- Валентин Вълков(Търговище).

Гостите от ФК „Белица” победиха с 2:1 ,а ето и самия инцидент случил се непосредствено след края на срещата.

ЦИТИРАМ доклада си: (представен в ЗС-БФС Варна на 11.04.2011 в определените за това срокове)

„След приключването на срещата при прибирането ни към съдийската стая №3 Росен Маринов Иванов от ФК „Скрита сила”,се приближи към мен и колегите ми използвайки обидни думи („смешници, цървули...”). След което посегна и ме удари с шамар по бузата(с не много голяма сила).След намесата на неговите съотборници и служителя на МВР до по-сериозни инциденти не се стигна.”Инцидентът беше подробно описан и в рапорта/протокола/ на главния съдия в графата „Инциденти” намираща се на страница 4

На следващият ден след заседанието на ДК при ЗС-БФС Варна,

на официалната интернет страница на „Зоналният съвет” (http://www.zsbfsvarna.hit.bg/) излезе и самото решение, а то гласи:

Росен Маринов Иванов - ФК „Скрита сила” ЛСП за 8 срещи на основание чл.25 ал.2 от „дисциплинарният правилник на БФС”.

До този момент всичко се развиваше коректно и справедливо, докато не се стигна до едно телефонно обаждане на г-н Месропов от служебния телефон на „Зоналният съвет” в което той ме информира, че ЦИТИРАМ: „Мишо, г-н Калфов(председателят на ЗС-БФС Варна ) ме натовари с една задача, ако си свободен да дойдеш в офиса да поговорим..., няма място за притеснение.” Аз се съгласих, разбира се и с чиста съвест отидох в кабинета на секретаря на „Зоналният съвет”. Там присъстваха двамата горе посочени господа и също така един колега , асистент -съдия в „Б” ПФГ,който случайно или не също стана свидетел на последвалия разговор.

В началото бях поканен да седна. Тогава г-н Месропов се премести от своето място и седна до мен носейки няколко листа с документи.Когато той ми ги представи забелязах, че единият лист е моят доклад, а другият беше почти буквално копие, но с две съществени разлики. Първата разлика която беше очевидна е ,че под моето име нямаше подпис, а втората, която открих и също така г-н Месропов ми посочи беше липсата на едно единствено изречение, което по думите и на двамата господа било увеличавало наказанието на въпросния състезател от две срещи на осем. Самото изречение бе следното: „След което посегна и ме удари с шамар по бузата(с не много голяма сила).” Въпросните господа ме попитаха дали искам да се подпиша на новия (фалшифициран) доклад, аз им отвърнах с въпрос: „Вие искате да скрия този инцидент”, а те започнаха да ми задават въпроси от рода на: „той нокаутира ли те” , „този шамар ти как го приемаш, като закачка или с цел да те удари”, „какво значи с не много голяма сила” и така нататък. След това аз им отговорих, че това което се е случило съм го описал ясно както аз така и главният съдия, но те продължиха с въпроси ,с които едва ли не да прехърлят вината за инцидента изцяло върху мен, отново цитирам: „защо не си му подал ръка” , „футболът не се върти около съдиите” , „ако ги няма отборите и вас няма да ви има”.Продължиха с обяснения, че не може за всяко нещо доклади да се пишат, ухото на асистента не трябвало да бъде постоянно в скамейките, отново, че ако ги няма отборите няма и нас съдиите да ни има... и т.н.


В този момент аз почувствах своето по-нататъшно развитие в футболното съдийство застрашено, защото тези двама господа както са ми помагали неведнъж в до сегашното ми израстване като съдия ,така и могат да ми навредят за в бъдеще.След този продължил близо половин часов „разговор” с голяма доза разочарование се подписах върху новия ,така да се каже „оневиняващ” доклад.

В заключение бих искал да заявя ,че аз самият съм крайно отвратен от това, което се случи, включително от това ,че се поддадох на оказания натиск. Лично аз много обичам съдийството и своите колеги,а прикриването на „рецидивист”(по думите на самите господа,които ме натискаха да си променя доклада) и намаляването на наложеното му наказание е опасно , както за тях , а така и за институцията ,която представляваме. Именно заради това реших да изкарам на светло ,конкретния случай , който мога да ви уверя не е за първи път в Североизточна България. За жалост прикриването на инциденти и намаляването на наказания е масова практика ,като почти винаги идва или след намеса на самият председател Благой Калфов, или както в този случай по негово давление”.

Половин час преди двамата съдии да влязат в студиото на Дарик Варна се свързахме с Благой Калфов по телефона, за да се уговорим с него за включване в предаването, за да чуем позицията и отговора му по повод обвиненията отправени към него и подопечните му. Шефът на зоналния съвет на БФС Варна отвърна, че действаме непрофесионално и некоректно, че му се обаждаме толкова късно и в последния момент, тъй като му е необходимо време да се запознае по-подробно със случая. След като ни заклейми като некоректни, той затвори телефона. Дарик и сайтът Gong bg са винаги отворени да дадат трибуна на Благой Калфов, Хугас Месропов и Петър Петров, за да бъде изслушана тяхната позиция и да се защитят.