Отборът на Испания постигна рутинна победа в мача-квалификация за Евро 2016 срещу Люксембург. Момчетата на Висенте дел Боске се наложиха с 4:0, като вече имат актив от 24 точки и са недостижими на върха в Група С.

Същевременно спорът за разпределението на второто и третото място в групата ще се реши в последния квалификационен кръг, тъй като вторият Словакия и третият Украйна имат равен точков актив от по 19 точки, като украинците имат по-лоши показатели.

Така всичко ще бъде решено след последните мачове на въпросните два отбора. Украйна посреща действащия европейски шампион Испания на 12 октомври от 21.45 часа, докато Словакия гостува на Люксембург.

Двубоят между Испания и Люксембург започна по неприятен начин за „ла фурия“. Още в 11-ата минута Давид Силва бе принудително заменен, след като се травмира. На негово място Висенте дел Боске пусна Мата, а в 33-ата минута Алваро Мората също напусна принудително заради контузия, а в игра се появи Пако Алкасер.

Макар и тези несгоди, испанците удариха греда в в 22-ата минута. Санти Касорла стреля, но топката се отби в напречната греда.

Все пак така търсения гол от Испания падна в 42-ата минута. Този път късметът се усмихна на Санти Касорла, който изведе „ла роха“ за 1:0.

През второто полувреме доминацията на възпитаниците на Висенте дел Боске бе осезаема, а вторият гол не закъсня. След чудесна комбинация между Сеск Фабрегас и Пако Алкасер, последният завърши по отличен начин и покачи на 2:0.

Десет минути преди края Испания нанесе трети удар по Люксембург. Жорди Алба подаде към Алкасер, който записа втори гол в сметката си и направи аванса на европейските шампиони класически - 3:0. Санти Касорла също регистрира втори гол на сметката си, оформяйки и крайното 4:0.

Същевременно в друг мач от същата група Беларус се наложи с 1:0 при гостуването си на Словакия. Точен за успеха белорусите бе Станислав Драхун. Отборът на Беларус не успя да завърши мача в пълен състав, след като Александр Мартинович бе изгонен с втори жълт картон.

На свой ред, Украйна, макар да срещна известни трудности се наложи с 2:0 при гостуването си на Македония след голове на Селезньов и Краветс в 59-ата и в 87-ата минута.

Така след получилите се резултати Испания е безапелационен лидер с 24 точки в актива си, отборът на Словакия е на 2-о място с 19 точки, следван от Украйна, който има същия актив, но по-лоши показатели. На 4-о място без шансове е Беларус, който има 10 точки, следван от Люксембург с 4 точки и Македония с 3 пункта.