Националният отбор на Норвегия записа своята трета поредна победа в нашата квалификационна група Н, като стигна до минимален успех с 1:0 над Азербайджан в Баку. Това позволи на скандинавците да се изравнят по точки с лидерите Хърватия и Италия, които по-късно тази вечери излизат един срещу друг на „Сан Сиро” в Милано.

Дотук съперниците се бяха изправяли един срещу друг само два пъти, като единственият официален мач помежду им бе през 1996 година в квалификациите за Световното първенство през 1998-а. Тогава скандинавците печелят с 5:0, а азерите все още чакаха първия си гол в тяхната врата.

Първото полувреме не предложи кой знае какво зрелище, като Норвегия залагаше предимно на контрадействията и дългите пасове, докато домакините опитаха да установят по-траен контрол върху топката. Това обаче не създаде особени проблеми за вратаря Ориан Ниланд, който почти беше без работа преди паузата.

Към средата на полувремето гостите успяха да се задържат малко по-дълго в полето на противника и това даде резултат. В 24-ата минута Матс Мьолер Дели се отскубна отляво и влезе в наказателното поле, където пробва центриране, което в последния момент беше изчистено в ъглов удар от защитник на Азербайджан. Корнерът беше изпълнен вляво от вратата на Салахат Агайев, а Стефан Йохансен насочи подаването си към първа греда. Там Хаварт Нордвайт бе изтърван от пазача си и без да скача с глава прониза близкия горен ъгъл за 1:0.

Домакините изпаднаха в лек шок от попадението, който премина след десетина минути. Играчите на Махмуд Гурбанов опитаха да притиснат норвежците, доколкото им позволяваха силите. В 35-ата минута Арас Абдулайев се включи добре отдясно и центрира към Рауф Алиев, който от 6-7 метра стреля с глава към долния десен ъгъл, а намиращия се зад гърба му Джавадов не успя да закачи неточния изстрел, така че да го насочи във вратата.

След почивката Норвегия определено се зае с доубиването и на малкото динамика  в срещата. В 53-ата минута скандинавците дори получиха шанс да решат всичко в двубоя. Грешка в отбраната на домакините позволи на Тарик Елионуси да стреля към вратата на Агайев, който отрази. Топката отскочи към границата на наказателното поле, където Хавард Нилсен елиминира вратаря с прехвърлящ удар, но централният защитник Максим Медведев изчисти на метър пред голлинията.

До края на мача единствено статичните положения можеха да накарат Норвегия да напусне по-масирано половината си, докато азерите много трудно осъществяваха точни комбинации при сгъстената защита срещу себе си.

Така скандинавците вече имат 9 пункта в актива си, като остават трети в групата, на 3 точки пред родния национален отбор. Азербайджан пък остава твърдо последен с 4 загуби от 4 мача и голова разлика 2:11.