Страхотен възел се заплете в Група D на евроквалификациите. Той стана факт след драматичния хикс между Шотландия и Полша за 2:2, както и неочакваната победа на Ирландия над Германия с 1:0. 

Безспорната изненада беше в Дъблин, където домакините взеха трите точки с гол на Шейн Лонг за 1:0 и отложиха празненствата на Бундестима за класирането на Евро 2016. Сега момчетата на Йоги Льов трябва да бият Грузия в последния мач, за да подпечатат визата си за Франция. 

Първото полувреме на този мач мина под пълната диктовка на германците. Въпреки че бяха гости, те не изпуснаха инициативата от самото начало и плетяха хубави комбинации пред вратата на островитяните. 

Първият добър шанс за тях дойде в 13-та минута. Тогава Марио Гьотце проби хубаво по левия фланг и върна топката към непокрития около точката на дузпата Илкай Гюндоган. Неговият изстрел обаче в последния момент беше отклонен от защитник и топката излезе в корнер. 

Световните шампиони обаче не спряха дотук и продължиха да атакуват. Само две минути след това хубава продължителна атака на Бундестима завърши с прекрасно центриране на Матиас Гинтер успоредно на голлинията, но в последния момент бранител отново изчисти. 

Силните минути на германците продължиха и в 20-та минута сякаш нулевото статукво беше нарушено. Тогава Месут Йозил вкара топката в мрежата от близка дистанция, но това попадение беше отменено заради засада. Повторенията показаха, че реферът е бил прав. 

Мачът продължи в по-равностойно темпо след тези вихрени минути за Германия. Ирландците поизравниха играта и на свой ред стигнаха до положение в 24-та минута. Тогава Джонатан Уолтърс получи топката във вратарското поле и стреля, но Нойер изби. Впоследствие се оказа, че ирландецът е в засада. 

До почивката имаше още едно интересно положение и то отново беше пред вратата на домакините. В 40-та минута Месут Йозил получи хубава топка от Томас Мюлер на около 10-ина метра от голлинията и той стреля опасно, но топката мина на 3-4 сантиметра встрани от дясната греда. 

Така почивката дойде при нулево равенство, а след подновяването на играта продължи по-активната игра на Бундестима, но без толкова чисти положения. Томас Мюлер и Месут Йозил опитваха да затруднят противниковата защита, но в последния момент усилията им винаги свършваха преди нанасянето на решителния изстрел. 

И изведнъж, сякаш от нищото, ирландците поведоха. В 70-та минута вратарят Дарън Рандълф изрита силно напред една топка, тя прелетя около 60 метра и всъщност по този начин беше изведен Шейн Лонг зад защитата. Бързоногият нападател надбяга тримата защитници, които го преследваха и заби топката неспасяемо в мрежата - 1:0. 

След това изненадващо попадение, първата чиста ситуация за германците се откри пред Томас Мюлер в 78-та минута. Тогава Хонас Ектор проби до аутлинията и върна към нападателя, който беше около точката на дузпата. Силният му удар обаче прелетя встрани от вратата. Малко след това и Джером Ботенг стреля силно от дистанция, но Рандълф изби. 

До края натискът на германците не донесе до попадение и в крайна сметка домакините се поздравиха с победата. Така Германия остава с 19 точки, а зад тях са Полша и Ирландия с по 18. Шотландия отпадна от борбата. 

В другия важен мач от групата Шотландия и Полша не излъчиха победител, но направиха страхотен двубой на Острова. Те завършиха 2:2, като в последните секунди поляците изравниха, а за пореден път в герой за тях се превърна Роберт Левандовски с двата си гола. 

Той откри резултата в началото, но Мат Ричи и Стивън Флечър обърнаха развоя в полза на домакините. Отново Левандовски в последните секунди обаче изравни и завърза страхотно възела в групата. 

Иначе мачът започна перфектно за поляците, като още в 3-та минута те поведоха. Тогава Аркадиуш Милик изведе страхотно Левандовски и той вкара за 1:0 с 30-ия си гол с националната фланелка. 

"Дружина полска" държеше инициативата и организираше страхотни атаки през тази първа част. Но в същото време направи страхотни пропуски и изпусна да поведе с два гола, което можеше да убие интригата. 

За сметка на това, поляците пуснаха гол точно преди почивката. В 45-та минута Мат Ричи получи топката на около 30 метра пред вратата и реши да стреля. Неговият снаряд беше толкова прецизен, че не остави шансове на стража на гостите и шотландците изравниха. 

През втората част двубоят се превърна в битка, но имаше още интересни моменти. При един от тях домакините поведоха с 2:1 в 62-та минута. Тогава Стивън Флечър с прекрасен фалцов удар отбеляза невероятно красив гол за 2:1 и хвърли в екстаз домакинската публика. 

След това попадение гостите се хвърлиха да изравняват, защото подобен развой можеше да ги остави в изключително неизгодна позиция. Лукаш Пишчек, Камил Грошицки и Левандовски не успяха да вкарат за 2:2, но дойде последната минута на мача. 

В 94-та минута след пряк свободен удар Камил Глик нацели гредата. При добавката обаче налетелият към топката Левандовски я прати в мрежата и записа 12-то си попадение в тези евроквалификации, което се оказа златно и с цената на една точка, която запази живи шансовете на поляците за директно класиране.