Голямата битка е на прага. Новият крал ще бъде коронясан в сърцето на Стария континент. Тази вечер ще стане ясен новият европейски шампион по футбол. Португалия застава на пътя на Франция.

Екзалтираният представител на домакините срещу още по-амбицирания тим на иберийците се готвят за незабравимо шоу. Мачът е тази вечер от 22.00 часа и ще можете да го наблюдавате на живо в Gong.bg, NOVA и Diema Sport.

Арената е добре познатият „Стад дьо Франс“ в Сен Дени.

Европейската мечта застава на пътя на новите герои на нацията! Португалия се стреми към първата си корона, докато Франция е отборът, триумфирал за последно на домашно първенство на Стария континент.

Португалците са играли общо 24 пъти срещу "петлите", като имат записани едва 5 успеха. Равенството е само едно, докато французите могат да се похваля с цели 18 победи.

Роналдо vs Гризман - кой е по-по-най?!

Нещо повече - последните 10 срещи неизбежно завършиха с френски успехи. Като прибавим и 100-процентовата успеваемост на Франция във финали на европейски първенства, то Фернандо Сантош и момчетата му може би трябва да вложат много повече от своите съперници на терена.

На полуфиналите Португалия елиминира дебютанта Уелс с 2:0, а със същия резултат Франция отстрани световния шампион Германия.

На теория „петлите“ са считани за големия фаворит, след като триумфираха в двата турнира, на които бяха домакини – през 1984 и 1998 година.

Само усмивки: Кристиано сияе преди финала

Португалия обаче също има своите шансове. Името на голямата звезда в отбора се казва Кристиано Роналдо, а той може да реши всеки един двубой. Преди 12 години той стана най-младият футболист на финал на европейско първенство, а днес вече грее със славата на един от най-добрите в света.

Очаква се Дидие Дешан да не прави големи промени от срещите с Германия и Исландия. Атаката на тима ще води Оливие Жиру, заедно с представящия се страхотно на шампионата Антоан Гризман. Сисоко, Пайе, Погба, Матюиди, Саня, Кошчелни, Юмтити, Евра и Юго Лорис най-вероятно ще имат честта да започнат епичната битка.

Пътят на финалистите до сблъсъка за титлата

За състава на Португалия до последно имаше въпросителна около централния защитник Пепе, но в изминалите дни стана ясно, че бранителят ще бъде готов. Предполага се, че Фернандо Сантош ще заложи на схема 4-1-3-2, в които влизат Роналдо, Нани, Жоао Марио, Адриен Силва, Ренато Санчес, Уилям Карвальо, Рафа Гарейро, Пепе, Фонте, Седрик и Руи Патрисио.

Любопитен факт е, че победителите на трите последни европейски първенства не са допускали голове във финала (2012 Испания - Италия 4:0, 2008 Испания – Германия 1:0, 2004 Гърция – Португалия 1:0), но дали традицията ще бъде нарушена, предстои да разберем.

Главен съдия на срещата ще бъде Марк Клатенбърг (Англия).