Германия си гарантира, че отива на жребия за финалите на Евро 2016 като лидер на група D след доста нервна победа над Грузия с 2:1. В хода на последните срещи от групата развръзката можеше да бъде съвсем различна, тъй като Полша надделя с 2:1 над Ирландия и в даден момент дори оглавяваше групата. Така възелът бе разплетен и „детелините“ по всяка вероятност ще търсят пътя си към финалите през баражите.

В Лайпциг германците можеха да имат летящо начало в мача, като още във втората минута Марко Ройс тества вратаря Нукри Ревишвили, който макар и с колебания се справи със ситуацията. В 11-ата минута отново Ройс застраши вратата на грузинците и пак последната преграда беше стражът.

Две минути по-късно обаче звездата на Борусия Дортмунд направи непростим пропуск, след като получи невероятно подаване с пета от Андре Шюрле. То го изведе напълно сам фронтално срещу вратата, а след хобаво залъгващо движение Ройс най-неочаквано изпрати топката към небесата.

Гостите загатнаха, че няма само да се бранят и в 28-ата минута направиха хубава атака отдясно, завършила с идеално подаване по тревата за Торнике Окриашвили. Той стреля на скорост от точката на дузпата, а Мануел Нойер с хубав плонж изби в ъглов удар.

В 31-ата минута Ройс пропиля поредната чиста ситуация, която му се откри, като този път шутът му прелетя покрай лявата греда. Шест минути след това отново Ройс бе изведен чудесно с висока топка зад гърба на отбраната и шутира мощно от воле, което беше носочено право в тялото на Ревишвили и последният отрази.

Малко след почивката „бундестимът“ напълно справедливо получи дузпа за фаул на Джаба Канкава срещу Месут Йозил в наказателното поле. Томас Мюлер не трепна и с премерен шут в долния ляв ъгъл откри резултата в 49-ата минута.

Шокиращо, но преднината на домакините изтрая едва 3 минути. Грузинците спечелиха корнер пред вратата на Нойер, а дебютантът Юлиан Хектор не изчисти центрирането по най-добрия начин. Топката литна към Канкава, който от дъгата я посрещна с мощен шут, оставил вратаря на Германия без време за реакция.

В следващите минути световните шампиони изглеждаха доста разклатени и в 60-ата Окриашвили направи Хектор смешен при един опит за пробив в наказателното. Въпреки че на няколко пъти загуби баланс, нападателят успя да мине покрай защитника на Кьолн, а след това само навременното връщане на Илкай Гюндоган предотврати по-сериозни главоболия.

Постепенно германците си върнаха контрола и в 79-ата минута Месут Йозил блесна с чудесна асистенция за влезлия преди минути Макс Крузе. Новата покупка на Волфсбург по чудесен начин използва пространството, което набегът на Мюлер остави в центъра и с нисък шут покрай вратаря намери десния ъгъл на вратата – 2:1.

В другия възлов мач на Националния стадион във Варшава „дружина полска“ надделя в решителната битка за втората позиция със стил и съвсем заслужено спечели директна виза за Евро 2016. Победата с 2:1 не дойде никак лесно, ала в хода на целия двубой поляците показаха, че са по-стойностният отбор.

Резултататът бе открит в 13-ата минута, когато след разбъркване пред вратата на Дарън Рандолф Камил Гросицки извади топката за Гжегош Криховяк пред наказателното поле и халфът на Севиля с топовен шут от 22-23 метра стреля през купа от играчи, за да прати кълбоко до дясната греда – 1:0.

Само три минути по-късно ирландците изравниха след глупава изява на Михал Паздан, който вдигна много високо крака си и закачи по рамото Шейн Лонг малко след като нападателят бе влязъл в наказателното поле. Джонатан Уолтърс се справи с отговорността да бие дузпата и изравни за 1:1.

Последва дълъг период на равностойна игра, в който поляците имаха териториален превес и логичното се случи в 42-ата минута. Продължителна атака на домакините завърши с отлично центриране на Кристоф Мачински към точката на дузпата, където Левандовски стреля мощно с глава в долния ляв ъгъл за 2:1.

След паузата Полша успя да затвори плътно пространствата си и дебнеше съперника си на контраатака. При една такава Камил Гросицки излезе очи в очи с Рандолф, но вратарят атрактивно парира ниският шут на крилото. В 72-ата Криховяк засече центриране от корнер, а изстрелът му профуча на сантиметри покрай десния стълб.

Ирландия стигна до единствения си по-сносен шанс в 81-ата минута, когато МакГийди увлече двама отдясно и центрира към вратарското поле. Там Ричар Кио бе оставен непокрит и стреля с глава, ала Лукаш Фабиански с блестящ плонж „глътна“ кълбото.

В края нервите на ирландците не издържаха и Джон О'Шей бе изгонен с втори жълт картон заради груб фаул.

В третия мач от групата Шотландия очаквано разсипа Гибралтар като гост с 0:6. Стивън Флетчър се отчете с хеттрик, а по един гол добавиха Крис Мартин, Шон Малоуни и Стивън Нейсмит. Така с 15 точки в актива си Шотландците остават четвърти, на три зад третия Ирландия.

Група D, крайно класиране:

1. Германия 22 т.

2. Полша 21 т.

3. Ирландия 18 т.

4. Шотландия 15т .

5. Грузия 9 т.

6. Гибралтар 0 т.