Селекционерът на германския национален отбор Йоаким Льов не одобрява новата формула, по която се провежда UEFA EURO 2016. Наставникът заяви, че предишния формат с 16 отбора е бил идеален, тъй като тогава резултатът от всеки двубой е бил с много по-голяма тежест.

За първи път в историята финалният турни преминава с 24 участника, разделени в 6 групи от по 4 отбора. Освен първите два от всяка към елиминациите поемат и четирите трети тима с най-добри показатели. Така вече ще има фаза на осминафинали, каквато отсъстваше през последните години.

„Форматът с 16 отбора беше идеален. Така имаше страхотни мачове още от първия ден на турнира“, коментира Льов. „Сега ситуацията е по-различна. Очевидно завръщането към старата система вече не е възможно. Просто трябва да преглътнем това.“

„Сега тимове само с по една точка от 3 мача имат шанс да се класират напред. Това не е много честно, но правилата са такива, каквито са. По-малките нации като Албания и Уелс са много добре обучени в дефанзивния футбол. Те виждат своя шанс в този нов формат. Точно това е причината да имахме само по 2 гола на мач до вчерашния разгром на Испания над Турция“, завърши Льов.