Той бе един от най-ярките таланти на своето поколение. Във времена на смут и хаос в родината му, той блестеше по терените на Англия. Един от хората, които бяха там при създаването на Висшата лига.

Футболист, който обича родината си, но никога не е играл за нея. Представяме ви бившата звезда на Манчестър Юнайтед и Евертън - Андрей Канчелскис.

Вече е на 47 и опитва да пробие на ново поприще. Крилото, което всяваше ужас и страх у противниковите бранители, сега е в ролята на ментор и предводител на руския Солярис Москва. Докато беше на лагер с отбора в Албена, се срещнахме с бившия играч. Първата тема, разбора се, е Украйна.

„Защо избрах да играя за Русия ли? Дълга история, но тогава, в онези времена, Украйна нямаше повод да играе на големи първенства. Русия беше естественият приемник на Съветския съюз. Кариерата на футболиста е кратка, така че трябва да се възползваш“, сподели Андрей Канчелскис.

В размирни времена като настоящето, футболът също страда заради ескалацията на напрежението в политически план.

„Разбира се, следя всичко, което се случва в Украйна. Все пак съм роден там, Майка ми все още живее там. Ситуацията е много тежка, преживявам я всеки ден. Народът на Украйна страда, няма как да е по-различно в националния отбор“, коментира още Канчелскис специално за предаването „Пътят към Евро 2016“ по Diema Sport.